VISIONAIR WERK VAN ROLAND DRIJVER

29 februari / 10 tot 21 u en 1 maart / 10 tot 17 u

In Het Weefhuis is op 29 februari en 1 maart het werk te zien van Roland Drijver. Het zullen voornamelijk tekeningen zijn maar ook een aantal schilderijen en wat beelden. Drijver zal zelf aanwezig zijn om over zijn werk en allerlei te filosoferen.

Aanvankelijk is Roland Drijver, vanaf zijn 14e gaan beeldhouwen; eerst als leerling, later werd hij gezel en uiteindelijk meestersteenhouwer. Zijn werk bestond uit het uithakken van letters en complexe werken maken voor kerken, zoals hogels (een gebeeldhouwd gotisch ornament ter versiering van pinakels en daklijsten in de gotische architectuur – red./encyclo.nl), pinakels en bogen. Evenals gevelstenen en beelden.

DEEL DIT OP FACEBOOK

Om materialen te kunnen kopen en te kunnen beeldhouwen is Drijver buiten zijn vakgebied aan het werk gegaan en heeft uiteindelijk les gegeven en mensen opgeleid in informatiewetenschappen. Maar al deze tijd is zijn passie voor het vormen, beelden maken gebleven. Een potlood of een kwast, een beitel en steen – Roland geeft graag vorm. Dit jaar wordt hij 60 jaar en dat wil hij vieren met deze expositie die een beeld geeft van wat hij  ‘vormgegeven’ heeft.

In zijn eigen woorden

Met tekenen is Roland Drijver net als veel mensen begonnen op de kleuterschool:
“Ik wilde graag de mooiste tekening maken die ik kon maken. Mijn vroegste herinnering is het vernielen van mijn LIGA-huisje in de zandbak, door een andere kleuter. Sindsdien wist ik het zeker, niemand mag mijn huisje stuktrappen. “
“Op mijn 14E ben ik daarom gaan beeldhouwen, eerst als leerling. Later werd ik gezel en uiteindelijk meestersteenhouwer. Letters hakken en moeilijk werk voor kerken maken; hogels, pinakels en bogen. En gevelstenen en beelden. Niet stuk te trappen.”

Een potlood of een kwast, een beitel en steen; Roland geeft graag vorm, maakt graag.
“Meestal wordt het net niet wat ik eerst wil, soms zelfs beter, word ik verrast door wat het werd. Ik ben gaan werken om meer materialen te kunnen kopen en meer beeldhouwwerk te maken. Het werken om meer materiaal te kopen heeft mij veel meer tijd gekost dan ik wilde. Uiteindelijk ben ik ook mensen gaan opleiden en les gaan geven, in informatiewetenschappen. Zo gek kan het leven dus gaan”.

“Ik hou van complex, ik hou van veel details en ik hou van mooi en stil, daarom teken ik graag met een potloodje, werk ik graag in hardsteen, snij ik graag in kersenhout. Mensen en anatomie, stadjes en licht, steen, mooie vormen, ik doe vaak maar wat en wel met het doel schoonheid te maken. Liefst met wat waardering van anderen, dat vind ik wel leuk.”

“Nu ben ik 60, halverwege mijn leven, dat vier ik graag met wat ik het liefste doe, vormgeven. Je bent van harte welkom om met mij mijn verjaring te overpeinzen. Ook om te wensen voor een nog beter jaar. Voor jullie allemaal.”

“Van de week een verhaal gelezen van een militair, die bang was dat we weer in een wereldoorlog zouden verrommelen, er zelfs op gepromoveerd was. Bizar, zal je in Syrië wonen en denken dat je er net middenin zit. Zo raar is de wereld dus. Ook daar mag je het over hebben, graag tot 29 februari.”

Scroll naar boven