LEZING: SPIEGEL VAN DE ZIEL | VOLGEBOEKT!

 

4 MAART
EEN LEZING VAN JAN RUDOLPH DE LORM
Museumdirecteur Singer Laren

Aanvang 20:00 uur;
inloop 19:30 uur;
entreeprijs € 10,-

(inclusief koffie of thee bij binnenkomst)

De lezing is helemaal volgeboekt

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Museum Singer Laren, zal op woensdag 4 maart weer een lezing geven in Het Weefhuis in Zaandijk. De lezing heeft als onderwerp de nieuwe tentoonstelling in Museum Singer Laren, ‘Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan.’ De tentoonstelling is in samenwerking met het Rijksmuseum tot stand gekomen en te zien van 14 januari t/m 10 mei.

Wie denkt aan de Nederlandse kunst vóór 1900, komt vaak uit bij George Breitner en Isaac Israels; schilders die kiezen voor een realistische weergave van het leven op het platteland of het drukke leven in de groeiende steden.

“… de intimiteit van de binnenwereld
met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven
en de geesteswereld van de kunstenaar…”

Tegelijkertijd richt een aantal kunstenaars, als reactie op de oppervlakkigheid van het moderne leven, zich op de intimiteit van de binnenwereld met thema’s als de besloten tuin, het interieur, het stilleven en de geesteswereld van de kunstenaar. Bekende kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan gunnen de kijker een blik in hun diepere zelf; ze richten de blik naar binnen op zoek naar spiritualiteit.

Ook minder befaamde kunstenaars komen aan bod zoals Piet Meiners, Carel de Nerée tot Babberich, Frans Stamkart, Henri van Daalhoff, Gijs Bosch Reitz, Jacobus van Looy, Jan Veth, Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst. Met ruim 70 schilderijen, aquarellen en tekeningen biedt deze expositie een nieuwe kijk op de Nederlandse kunst rond 1900.

Samenwerking met het Rijksmuseum
De tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan is in samenwerking met het Rijksmuseum tot stand gekomen. Het sluit aan bij het boek ‘Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland’ door Jenny Reynaerts, senior conservator Schilderijen van het Rijksmuseum. Dit verschijnt in december 2019 bij uitgeverij Mercatorfonds en het Rijksmuseum (Prijs € 49,95, ISBN 9789462301795). Reynaerts is tevens gastcurator van de tentoonstelling.

“… Spiegel van de Ziel’…”

Meer over de inhoud van deze tentoonstelling kunt u lezen op de site van Museum Singer Laren https://www.singerlaren.nl/.

Scroll naar boven