‘STILTE, het is bezig geboren te worden’

15 t/m 18 oktober van 12 tot 17 u
Opening donderdag 15 oktober om 20.00 uur door wethouder van cultuur van Zaanstad, Annette Baerveldt.

Een expositie van werk van Jaap Stellaart (1920 – 1992).
Mede mogelijk gemaakt door gemeente Zaanstad en het Zaans Museum.

‘Stilte, het is bezig geboren te worden’ is een expositie van het werk van de in Zaandijk geboren en getogen kunstenaar, Jaap Stellaart.
Jaap Stellaart is van historische betekenis voor de kunstgeschiedenis van de Zaanstreek. Wethouder van cultuur van gemeente Zaanstad, Annette Baerveldt, opent de tentoonstelling op donderdag 15 oktober om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom. (Let op! Er gelden wel coronamaatregelen; lees onderaan dit bericht meer.)

Voor een voorproefje klik op de afbeelding bovenaan dit bericht.

Geïnteresseerd in een lezing over Jaap Stellaart? 
Meld u dan aan voor de lezing van Henk Heijnen op 28 oktober in Het Weefhuis. 

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Stellaart zich tot een autonoom werkende tekenaar en schilder. Gedurende de jaren 50 vond hij aansluiting bij de post-CoBrA groep, CREATIE, en deed mee aan exposities in binnen- en buitenland. Mede exposanten waren o.a. Karel Appel, Eugène Brands, Willy Boers, Corneille en Anton Rooskens.

Stellaart maakte veelal abstracte kunst en was o.a. beïnvloed door Paul Klee.  Zijn kunst werd opgemerkt door de museumdirecteuren van Kröller-Müller, Stedelijk Museum, Van Abbe Museum en Museum van Bommel van Dam. Mede dankzij hen en op uitnodiging van het ministerie werd Stellaarts’ werk opgenomen in museale collecties en reizende tentoonstellingen door Europa en de Verenigde Staten.

“Een schilder is een vlek in de helderheid. Verder Niets.” – Jaap Stellaart

Rond de jaren zeventig nam de interesse voor deze kunststroming af en werd zijn werk alleen nog in de regio met regelmaat geëxposeerd. In zijn latere werken kon hij in zijn zoektocht naar kosmische verdieping thema’s kwijt als gebondenheid en vrijheid en de diepere betekenis van het aardse bestaan. Door zijn gevoelige natuur raakte Stellaart een aantal keren in een geestelijke crisis. De behoefte zich te uiten en de noodzaak zich af te zonderen werden hem dan te veel.

In 1976 maakte hij een tentoonstelling met de titel: ”Stilte het is bezig geboren te worden”. De ruimte werd gevuld met alleen een levensgrote naaktfoto van hemzelf. De bezoeker werd uitgenodigd om met hem in gesprek te gaan. Tot zijn dood leefde hij terug getrokken en toonde zijn werk alleen nog bij Galerie Bramkha in Haaldersbroek (Zaandam).

Nog meer lezen? Kijk bijvoorbeeld eens naar dit artikel in de Zuidkanter.Lees hieronder over onze voorzorgsmaatregelen wat betreft Covid-19.

Het Weefhuis is weer open en alle medewerkers zijn blij dat er weer wekelijks exposities mogelijk zijn.
Wij hanteren een aantal ‘corona’-huisregels en we vragen alle bezoekers deze in acht te nemen. De huisregels zijn te lezen op onze website op de pagina: https://www.hetweefhuis.nl/huren/corona-huisregels-het-weefhuis/

Scroll naar boven