ONBEWAAKTE MOMENTEN

10/11 en 17/18 november van 13 tot 17 u

SCHILDERIJEN VAN HENNESIEN VAN WALDERVEEN EN LIESBETH SCHOUTEN

Hennesien van Walderveen en Liesbeth Schouten schilderen al een aantal jaren regelmatig samen. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe serie schilderijen rond het thema “Onbewaakte Momenten”. Hennesien vond inspiratie op de filmset, Liesbeth in de drukte op straat.

In een toelichting op haar werk zegt Hennesien van Walderveen: ‘Toen ik nog zelf in de filmindustrie werkte, hield ik al van het wachten op de set: het kijken naar de handelingen voor de opname kon starten, de laatste check voor ‘actie!’
Voor mijn schilderijen richt ik me op situaties waarin de crew en de cast tijdens het werk met elkaar bezig zijn. Dat doe ik door rond te lopen op de set, om te fotograferen en de sfeer van de film te proeven. Vervolgens maak ik collages en uitsneden zodat ik mijn eigen schilderbeeld kan samenstellen. Ik heb het altijd fascinerend gevonden hoe dicht op elkaar concentratie en ontspanning zitten. Ik zoek altijd het onbewaakte moment waarop men zich niet bewust is van de camera.’

Het werk van Liesbeth Schouten is gebaseerd op foto’s die zij tijdens haar reizen als journalist heeft gemaakt of op foto’s van internet.
‘Ik houd van figuratieve beelden die onderling schuren, waarbij dynamiek en stilstand in een gespannen verhouding staan. Het gaat me om de frictie tussen traditie en moderniteit, hectiek en rust, chaos en structuur. Dat komt steeds bovendrijven in mijn werk, of ik nu portretten schilder of momenten waarop mensen zich over straat bewegen.
Tijdens het schilderen krijg ik enorme energie van onverwachte vormen en spatten. Daarom werk ik vrij impulsief.’

Scroll naar boven