AAN TAFEL

27 en 28 oktober & 3 en 4 november van 12 tot 18 u

EEN EXPOSITIE VAN BEA VAN HUIJSTEE, JACQUELINE DESSING EN DITTE BROUWERS

In het Weefhuis de komende weekenden een tentoonstelling van schilderijen en beelden met ‘aan tafel’ – in de ruimste zin van het woord – als inspiratie. “Is de titel ‘Aan Tafel’ gekozen naar aanleiding van het schilderij ‘Maaltijd met vrienden’ van Charlie Toorop? We weten het niet precies meer. We denken eerder dat onze gezamenlijke maaltijden aan de lange eettafel in kunstenaarssociëteit Arti, de echte reden is. Daar is het idee geboren om een tentoonstelling te maken met deze titel.” aldus exposanten Bea van Huijstee, Jacqueline Dessing en Ditte Brouwers, van de nieuwste expositie in Het Weefhuis, 27 en 28 oktober en 3 en 4 november.

Zo zal o.a. te zien zijn ‘Kinderen aan tafel met spel en maaltijd’, in de schilderijen van Bea van Huijstee; ‘De vreemde aan tafel’, een vertelling over hoop, deceptie en vervreemding, in de schilderijen en werken op papier van Ditte Brouwers. En monumentale tafelstukken van steen – de beelden van Jacqueline Dessing.

Een terugkerend thema bij Bea van Huijstee is haar familie. De geschiedenis van haar moeder (als weesmeisje in het Maagdenhuis) en haar vader in het Amsterdam aan het begin van de vorige eeuw. In het licht van die herinnering is het familiealbum een blijvende bron van inspiratie. De feestelijke momenten thuis als kind gevierd aan tafel, het spelen en tekenen toen. Het uitwisselen van gedachten, de verhalen die we elkaar vertellen. De reizen die worden herbeleefd ( New-York schilderijen). Alles nog steeds om en aan tafel.
Website: beavanhuijstee.nl

Op haar vele reizen ziet Jacqueline Dessing prachtige steenformaties die ze gebruikt om haar ideeën vorm te geven. In haar bijzondere tuin in Jisp zijn de meeste beelden ontstaan. Het zijn monumentale vormen waarbij de natuur en geometrische figuren centraal staan. In de heldere vormentaal zien we de goede beheersing van de ambachtelijke steenhouwer terug. De structuur en de oorspronkelijke vorm van de steen bepalen het uiteindelijke resultaat. Steeds zoekt ze de spanning tussen vorm en restvorm. Het zijn krachtige beelden geworden, echte tafelstukken!

Voor de verbeelding van haar thema’s put Ditte Brouwers uit krantenfoto’s, de druksels van Werkman en de teksten van Beckett. De tafel-schilderijen en werken op papier kunnen gezien worden als een soort installatie. Een ‘vertelling’ over menselijke verwachting, hoop, deceptie en ontheemd zijn – eeuwig actuele thema’s.
Website: dittebrouwers.com

Scroll naar boven