LEZING ‘HOE WERKT DE KUNSTMARKT’

WOENSDAG 27 NOVEMBER
EEN LEZING VAN JOANNE ZEGERS
beeldend kunstenaar en kunstdocent

Aanvang 20:00 uur;
inloop 19:30 uur;
entreeprijs € 10,-

(inclusief koffie of thee bij binnenkomst)

In deze lezing van Joanne Zegers zal zij met ons onderzoeken hoe het gesteld is met de kunstmarkt; veel kunstenaars kunnen schijnbaar niet van de kunst leven – valt dat te verklaren?

DEEL DEZE LEZING OP FACEBOOK!

De kunstmarkt is een onderwerp waar iedereen graag wat van vindt. Kunstenaars vragen hoge prijzen voor de voortbrengselen van hun inspanningen. En ook in galeries, veilingen en beurzen levert kunst vaak waanzinnige prijzen op. En toch lijkt het erop dat veel kunstenaars nauwelijks van hun artistieke prestaties kunnen leven.

“… in galeries, veilingen en beurzen levert
kunst vaak waanzinnige prijzen op…”

Hoe zit dat?

Joanne Zegers, zelf een bekende Zaanse kunstenaar, zit er midden in.
En toch ook weer niet – want de markt wordt niet gemaakt door de kunstenaar, maar door de mensen die kunst kopen en verkopen. In dat opzicht lijkt er verrassend weinig te zijn veranderd sinds de Gouden Eeuw. Ook toen moesten kunstenaars sappelen en zoeken naar hun niche in de markt. In feite blijken er zelfs veel overeenkomsten te zijn tussen de huidige tijd en deze periode in onze geschiedenis.

Welke oorzaken liggen daaraan ten grondslag?

Niet altijd werd de handel in kunst gedomineerd door de markt. In Frankrijk ontstond in de 19e eeuw een sterke door de staat gestuurde kunstmarkt, waar kunst van hoge kwaliteit werd gemaakt. Maar na de Tweede Wereldoorlog verschuift het episch centrum van de markt naar de Verenigde Staten. En daar heersen andere ideeën over de waarde van kunst. Al met al blijkt ‘de markt’ een zeer diffuus begrip te zijn.

“… na de Tweede Wereldoorlog verschuift het episch centrum
van de markt naar de Verenigde Staten…”

Tijdens deze lezing gaat Joanne daar graag met u op in. Zij zal proberen uw vragen te beantwoorden maar zij stelt ook graag vragen aan het publiek. Denk mee en laat je inspireren. 

Scroll naar boven