JOOST VAN DER KROGT EN SIMON THEEWIS

6 + NOV | 13 u tot 17 u

Deze dubbeltentoonstelling geeft een beeld van het werk van beeldend kunstenaar Joost van der Krogt en fotograaf Simon Theewis. Joost van der Krogt toont portretten in verschillende technieken. Simon Theewis exposeert verbeelde landschappen en stillevens.

Van der Krogt aan het woord: “Als ik iemands portret teken wordt mijn manier van kijken scherper. Mijn handen kijken mee. Ze sturen de eerste indrukken naar een voorlopige schets. Met houtskool tast ik af wie er tegenover mij zit. Ik aarzel, maak keuzes, stel innerlijke vragen. Wie zit er tegenover mij? Wat vertelt het gezicht? Hoe reageer ik hierop? Wat laat ik toe aan het papier? Wat laat ik zien van mijzelf in de tekening?

Mijn oren vangen woorden. Ik vertaal ze in lijnen, vang de oogopslag van het kind. Ik zet een accent waar de mond iets schuin trekt, peil het oog waar onrust in zit, noteer het gestreken hemd. Zorgvuldig loop ik de details af van het jasje dat de opgetrokken schouders omsluit.

Mijn kijken wordt voelen. Al mijn zintuigen staan op scherp. Mens ontmoet mens.”

Simon Theewis (1950) zette zijn eerste voetstappen in de kunstwereld als beeldend kunstenaar, grafisch werk, tekenen en schilderen, maar pakte geleidelijk aan de fotografie op.

“Nog altijd vind ik een camera een hoogst wonderlijk ding. Met zo’n lichtgevoelig doosje knip je een moment uit de realiteit. Ik wil het moment duur geven. Standpunt, kadrering, materiaalkeuze en verwerking van het beeld kleuren die realiteit tot de uiteindelijke foto.”

Theewis maakt zowel landschappen als stillevens. Daarbij valt op dat in de landschappen de mens, veelal, afwezig is. De beelden roepen een gevoel van melancholie en eenzaamheid op.

In de stillevens is de vergankelijkheid voelbaar. Theewis zoekt naar poëtische beelden. Taferelen worden opgebouwd, waarbij het toeval een grote rol speelt. Verdorde bladeren, uitgebloeide bloemen en een dood insect, soms verdwaald tussen lagen glas. In een spel van vorm, structuur en kleur kan een beeld soms bijna abstract worden.


Aanmelden voor de NIEUWSBRIEF.
Het Weefhuis op FACEBOOK.

Wij hanteren een aantal corona-huisregels. We vragen alle bezoekers deze in acht te nemen.
Klik hier voor de pagina op onze site met de corona-huisregels.

Scroll naar boven