HET BUDINSKYFONDS PRESENTEERT… PETER LANGENBERG

SEPT |17 + 18 + 19 | 13 -17 u
Opening do 16 september om 20:00 u door Cilly Koeman
Lezing vr 17 september door Henk Heijnen (lees meer)

Het Budinskyfonds organiseert jaarlijks een expositie in Het Weefhuis. Dit fonds heeft als doel de beginnende kunstenaar te ondersteunen. Maar dit jaar staat de expositie in het teken van Peter Langenberg, een fenomeen in de Zaanse kunstwereld. Na een kort ziekbed overleed hij in december 2020.
Op 16 september zal om 20.00 uur de opening plaatsvinden door Cilly Koeman; zij deelde sinds jaren het leven met Peter.

Tot zijn dood in 2020 woonde en werkte Peter Langenberg op zijn eigen eiland op de grens van stad en polder. Alleen te bereiken via een ouderwetse hoge houten brug kon de eenling Langenberg zich naar believen terugtrekken en werken aan zijn intieme oeuvre. Hier leefde hij intens mee met de seizoenen en de steeds veranderende natuur.

Gebroken eierschalen, gehavende kommen, lege vogelnestjes onderstreepten de kwetsbaarheid van het leven.

Langenberg begon ooit als realistisch schilder en aquarellist. Het waren vooral stillevens met verwijzingen naar de tijdelijkheid van het bestaan die zijn aandacht hadden. Gebroken eierschalen, gehavende kommen, lege vogelnestjes onderstreepten de kwetsbaarheid van het leven.

In de jaren zeventig koos Langenberg voor de abstractie. Beter gezegd, hij onderzocht structuren van zaken uit de werkelijkheid, zoals visnetten, bloemblaadjes en zelfs theezakjes. Hij zette ze als reeksen bij elkaar. Net als bij de realistische aquarellen ging het Langenberg om het geconcentreerd weergeven van fragmenten uit de werkelijkheid. Die insteek bleef onverminderd van kracht in de tekeningen en schilderijen die vanaf de jaren tachtig ontstonden. Met dat verschil dat niet langer de voorwerpen het onderwerp waren, maar eerder de beweging of plaatsaanduiding van die voorwerpen: in gevoelige tekeningen en schilderijen (soms op het handgeschepte Zaans Bord van papiermolen De Schoolmeester) legde Langenberg intuïtief de vliegbewegingen van vogels, de sporen van kruipende dieren en de groeiwijze van planten vast.

Intuïtief legde Langenberg de vliegbewegingen van vogels, de sporen van kruipende dieren en de groeiwijze van planten vast.

Dit alles trof hij aan op zijn eigen eiland met huis en atelier. Het leven vond hij niet in voorwerpen of in wezens, maar in hun bewegingen. Langenberg waakte er voor om in een maniertje te vervallen. Daarom besloot hij op een dag niet langer met zijn rechter- maar met zijn linkerhand te gaan tekenen. Een beetje verbaasd constateerde hij al snel dat hij met links net zo mooi leerde tekenen als met rechts. Al zou hij het willen, ontsnappen aan zijn eigen handschrift bleek onmogelijk. Hoewel het uiterlijk van zijn werk veranderde van realistisch naar abstract, is de inhoud en betekenis van zijn werk nooit veranderd.

Scroll naar boven