STROOM. De Zaan in beweging

STROOM. De Zaan in beweging

Wanneer

27 mrt 2024
20:00 - 21:00 uur , inloop vanaf 19.30 uur

Plaatsen

Reserveren gesloten

Activiteit

Lezing

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Aan de oevers van de rivier de Zaan, de levensader van de streek, trekt de kenmerkende industrie zich de laatste jaren steeds meer terug. Leegstaande fabrieken worden gesloopt of krijgen nieuwe bestemmingen, met andere bewoners of gebruikers. Veel industriegebieden in Nederland maken zo’n grote ruimtelijke en sociale transitie door, maar nergens is die verandering zo goed zichtbaar als langs de Zaan. Uniek aan de Zaanstreek is dat lang niet alle bedrijvigheid verdwijnt, waardoor hier een bijzondere mix ontstaat van wonen en werken.

De tentoonstelling en het boek
Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard zijn nieuwe inwoners van de Zaanstreek. Zij legden het kantelpunt vast waarop de streek zich nu bevindt. 

‘Toen David en ik hier ongeveer tegelijk kwamen wonen, verbaasden we ons ontzettend over de manier waarop de mens en het mensenwerk samenkomen. Het contrast tussen de oprukkende woningbouw en de nog altijd aanwezige industrie vroeg erom vastgelegd te worden.
Bert Verhoeff

In het boek met 125 nieuwe werken tonen beide fotografen een spannend tijdsbeeld van een streek in ontwikkeling. Sociale woningbouw naast torenhoge silo’s, badpakken rondom oude voedselfabrieken, recreatievaart tussen meterslange platbodems. Daarnaast portretteerden ze oude en nieuwe bewoners van de streek. 

Bezoek onze tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging in het Zaans Museum (i.s.m. David Galjaard).

Het programma duurt tot ca. 21.00 uur. Voor liefhebbers is er de mogelijkheid tot napraten onder genot van een drankje.

Foto’s: Galjaard/Verhoeff

Plaatsen aanvragen

Vul onderstaand aanvraagformulier volledig in. U ontvangt binnen enkele minuten van ons een e-mail, met (betaal) informatie. Check ook even uw spam- of junkmap, soms komt de mail daar terecht. NB: Uw reservering is pas definitief indien u heeft betaald én u onze definitieve bevestiging heeft ontvangen.

Er kunnen geen plaatsen meer worden gereserveerd voor dit evenement.


Scroll naar boven