Riet Deerenberg en Jan Zegers – kunstminnaars pur sang

RIET DEERENBERG EN JAN ZEGERS – KUNSTMINNAARS PUR SANG
Riet Deerenberg en Jan Zegers – kunstminnaars pur sang

Wanneer

12 feb 2022 - 13 feb 2022
13:00 - 17:00 uur

Activiteit

Expositie

De eerste expositie in 2022 in Het Weefhuis is een hommage aan Riet Deerenberg en Jan Zegers. Als bekende buurtbewoners van de Lagedijk heeft dit echtpaar zich altijd ingezet voor de kunsten en in het bijzonder voor Het Weefhuis. Dit was mede aanleiding voor het bestuur van Het Weefhuis om deze expositie aan te bieden.

Riet Deerenberg en haar eega Jan Zegers waren, ieder op hun eigen manier, artistiek bevlogen en deelden het kunst kijken en kunst verzamelen. Maar ook zelf waren zij kunstzinnig actief. Tijdens deze expositie zijn kunstwerken te zien van Riet Deerenberg en tafeltjes van Jan Zegers.

Riet was van huis uit bekend met het edelsmeden en graveren. Zij deed zelf ook de opleiding graveren aan de Vakschool in Schoonhoven. Later had Riet een atelier aan huis en was altijd aan het tekenen. Zij maakte schilderijen en ontwikkelde een stijl van lijnen en vlakken, van structuren en strepen. Inventief ging zij te werk met materialen en bleef tot op hoge leeftijd nieuwe dingen uitproberen.

Jan was in zijn werkzame leven notaris. Toen hij met pensioen ging realiseerde hij zijn eigen werkplaats aan huis en is hij met houtbewerking begonnen. Eerst alleen om het huis op te knappen, maar meer en meer kwamen er hele werkstukken uit de kleine schuur: schilderijlijsten, grote tafels en vele kleine tafeltjes in alle soorten en maten en in bijzondere houtsoorten.

Ze vonden elkaar in de kunst, maar zij zetten zich ook ín voor de kunst. Hun voorliefde voor alles wat artistiek en kunstzinnig was, is een grote motivatie geweest voor Riet en Jan om mee te helpen Stichting Het Weefhuis op te richten. Het Weefhuis is zodoende als monument behouden en nu voor iedereen toegankelijk.

Zowel tijdens de eerste periode van overleg met de gemeente Zaanstad, als later bij de restauratie en vervolgens bij het bestuur van Het Weefhuis waren deze twee enthousiaste Zaankanters onmisbaar.

In 2020 is Jan op 86-jarige leeftijd overleden; Riet heeft een broze gezondheid en zal tijdens de expositie niet altijd aanwezig zijn. Tijdens de expositie neemt de familie samen met Het Weefhuis de honneurs waar.

Scroll naar boven