CONNECTED IV – ROTS EN ZEGERS

21 en 22 november van 13 u tot 17 u

JOANNE ZEGERS (ZAANDIJK, NL) EN MAARTEN ROTS (RONDREIZEND FOTOGRAAF EN KUNSTENAAR)

Voor de vierde keer op rij organiseert Joanne Zegers een expositie onder de noemer Connected. Voor deze exposities nodigt zij een onbekende uit om samen te exposeren. Van deze kunstenaar kent zij dan alleen zijn werk. De verbinding ontstaat omdat zij een verwantschap in het werk ziet en zich daardoor meteen ‘bekend’ voelt met de kunstenaar.

Dit jaar heeft Joanne Maarten Rots uitgenodigd, een rondreizende fotograaf van Nederlandse bodem. Toen zij Maarten Rots ontmoette op een kunstbeurs, waar zij beiden exposeerden, viel ze gelijk op de krachtige beeldtaal en sterke composities van vlakken en vormen, in zijn werk.

Voor allebei de kunstenaars zijn architectonische vormen een belangrijke inspiratiebron. Het is de wereld die ons omgeeft, waarin veel van die strakke vormen te vinden zijn. Zachte elementen zoals water en schaduw blijven ook een rol spelen. Het levert een spanningsveld op tussen abstract en herkenbaar, tussen organisch en geometrisch.

een spanningsveld tussen abstract en herkenbaar, tussen organisch en geometrisch…

Welke techniek gebruikt een kunstenaar? Welk medium is het meest geschikt? Voor Maarten Rots is dat de fotografie. Toch toont hij nu ook mixed media werken waarbij hij spuitbusverf direct op een paneel aanbrengt.

Voor Joanne Zegers is olieverf nog altijd een fantastisch medium. Een ongekende rijkdom aan diepte en kleur is binnen handbereik en de mogelijkheid om de verf als een zweem van kleur toe te voegen.

Het werk van Zegers heeft vorig jaar een verandering doorgemaakt waardoor de beelden op het doek ingewikkelder zijn geworden. Soms zie je bewegingen, draaiingen, maar ook eindeloze diepten en licht.

De werken Van Rots variëren in formaat van 120 x 80 cm tot 30 x 45 cm. Zegers laat schilderijen zien van 10 x 10 cm tot 60 x 160 cm.

In Het Weefhuis is een looprichting aangebracht, waarbij de ingang aan de zijkant wordt gebruikt (Beeldentuin) en de uitgang via de noodtrap. Zo kunnen mensen rustig kijken zonder elkaar te veel in het vaarwater te zitten. Afstand houden is en blijft belangrijk!

Eerdere Connected-exposities waren met fotografisch kunstenaar Kendra Komppa uit Seattle (VS) in 2017, met de Italiaanse schilder Federico Mazza uit Rome (Italië) in 2018 en in 2019 met Earl Lundquist uit Texas (VS).

Biografie Maarten Rots

Maarten Rots (Aalten, 1982) is een Nederlandse kunstenaar die werkt met fotografie als medium. Zijn fotografie laat abstracte kwaliteiten zien die zijn gevonden in het dagelijks leven, vaak met architectuur als prominent ingrediënt en een sterke focus op compositie, textuur en kleur. Terugkerend thema is het effect van licht en schaduw op architectonische objecten.

Na het behalen van zijn BFA van de audiovisuele afdeling VAV aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in 2010, lag zijn focus vooral op video en het werken met found footage (‘gevonden beeldmateriaal’ – Red.) zoals dia’s en super-8-film.

Zijn korte films werden destijds vertoond op talloze filmfestivals over de hele wereld – vaak genomineerd en bekroond. Sinds 2015 werkt hij voornamelijk met fotografie en begon hij March & Rock in eigen beheer uit te geven, een driemaandelijks fotomagazine met zijn eigen werk.

Rots reist met een camper door Europa om abstracte beelden in de dagelijkse omgeving vast te leggen.Huisregels in coronatijd.

Wij hanteren een aantal ‘corona’-huisregels en we vragen alle bezoekers deze in acht te nemen.
Klik hier voor de pagina op onze site met de corona-huisregels.

Aanmelden voor de NIEUWSBRIEF.

Het Weefhuis op FACEBOOK.

Scroll naar boven