AMAZING HAPPENING

5 juni 13 u tot 19 u | 6 juni 13 u tot 17 u

BOTANISCHE KUNST VAN HENDRIK-JAN GEERARS

Op deze expositie zal botanisch kunstenaar Hendrik-Jan Geerars zijn natuurgetrouwe botanische tekeningen en aquarellen tentoonstellen. ‘Amazing Happening’, de titel van de expositie, verwijst naar de tulp met die naam en is het vlaggenschip van deze tentoonstelling.

Het moge duidelijk zijn, Hendrik-Jan Geerars is gefascineerd door de vormen in de natuur. En hij beperkt zich niet tot bloemen en planten. Zo heeft hij een serie tekeningen gemaakt met de titel Vloedlijn, geïnspireerd op de patronen in de vloedlijn in het zand op Schiermonnikoog. Deze takvormige patronen komen in verschillende facetten van de natuur terug. In de nerven van bladeren, in ons bloedvatenstelsel en in de structuur van onze longen, maar ook in de ijsbloemen, die vroeger op de ramen stonden in de winter, en dus ook in de stroomgebieden van eb en vloed langs de kust.

Een ander project dat Geerars ter hand genomen heeft, is om elk nieuwjaar, na de jaarwisseling, één letter te tekenen uit het Ogham bomenalfabet, een oud Iers-Keltisch alfabet. De veertien reeds vervaardigde ‘lettertekeningen’ zijn ook op de expositie tentoongesteld.

“Ik verwonder me over de schoonheid van de natuur en door het tekenen geef ik aan die verwondering vorm.”

Hendrik-Jan ervaart het als een uitdaging om met alles wat hij in huis heeft aan technieken, de onderwerpen uit de natuur zo correct mogelijk weer te geven. Daarbij schuwt hij niet om te grijpen naar onorthodoxe technieken en materialen. Hij zoekt naar vernieuwing.

Zijn drijfveer is zijn grote geboeidheid door de natuur: “Ik verwonder me over de schoonheid van de natuur en door het tekenen geef ik aan die verwondering vorm”. Hij beoogt in zijn werk niet slechts een kunstwerk te maken, maar een heel leven te vangen. En hij hoopt zijn bezoeker te inspireren en zijn kijk op de natuur blijvend te veranderen.

De in Amersfoort geboren en getogen Geerars rondde in 1975 de lerarenopleiding af aan de Akademie voor Beeldende Vorming aldaar. Informatie is te lezen op https://www.botanischkunstenaarsnederland.nl/nl/hendrik-jan-geerars-2/.


Aanmelden voor de NIEUWSBRIEF.

Het Weefhuis op FACEBOOK.

Wij hanteren een aantal corona-huisregels. We vragen alle bezoekers deze in acht te nemen.
Klik hier voor de pagina op onze site met de corona-huisregels.

Scroll naar boven