APRIL | 23 + 24 | 11 – 17 u
Een primeur en een hartelijk weerzien tegelijkertijd. Marjolein Lensink gaat voor het eerst exposeren in Het Weefhuis. Dit doet zij samen met Hannie Husslage, die al eerder in Het Weefhuis haar kimono’s en huisjassen liet zien.
Onder de foto meer tekst en beeld ▼
Marjolein Lensink (Zaandam 1968) heeft zo stilletjes aan al vaak in de belangstelling gestaan met haar fotografie, waarbij zij erom bekend staat uitsluitend met haar mobiele telefoon te fotograferen. Daarbij werkt zij veelal met een thema. Hannie Husslage (Zaandijk 1956) is heel succesvol met haar kimono’s en huisjassen. Zeer bruikbare, van prachtige stoffen gemaakte kledingstukken, vervaardigd met oog voor detail, en stuk voor stuk uniek.
Lensink heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een nieuwe serie ‘End of Flower’ met het thema bloemen. Niet zomaar bloemen, maar uitgebloeide bloemen. ‘Omdat’, zoals ze zelf zegt, ‘het einde van de bloem niet het einde van de schoonheid is. Een ode aan vergankelijkheid’.
Onder de foto meer tekst en beeld ▼
Op het moment dat een bos bloemen eigenlijk de groenbak in moet, wordt het voor Marjolein pas interessant. Ze raakte geïnspireerd door de bloemenschilderijen van Rachel Ruysch uit de 17e en 18e eeuw. Fotograferen is schilderen met licht, en zo gaat ze ook te werk.
De uitgebloeide bos bloemen verhuist van de woonkamer naar haar werkplek. Daar mogen de bloemen in alle rust verder verdorren totdat ze op hun ‘mooist’ zijn. Marjolein fotografeerde ook voor deze serie alleen met haar mobiel en ook de nabewerking deed ze op haar telefoon. Het is de eerste keer dat ze met deze serie exposeert.
Marjolein is te volgen op Instagram: instagram.com/marjolein_zaandam/
En op haar eigen website: www.marjoleinzaandam.nl
Onder de foto meer tekst en beeld ▼
Hannie Husslage is zo’n 10 jaar geleden gestart met het maken van huisjassen en kimono’s. De persoonlijke aanpak en het feit dat iedere jas uniek is maakte het een groot succes. Inmiddels heeft Hannie de collectie uitgebreid met herenjassen, kinderjasjes en draagbare ‘kunstcreaties’.
Hannie: ‘Omdat de huisjassen zowel praktisch als kunstzinnig zijn is het heel leuk om er mee te exposeren. Ik doe dat graag. Bij de laatste expositie was er zelfs een heuse catwalk waarop de huisjassen in een modeshow werden getoond.
Maar zo gek doen we niet dit keer, ik hang ze op of toon ze op een paspop’. Bij het maken van de jassen maakt Hannie gebruik van zijde, katoen en viscose. Zij wil de huisjas, die zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw en gedragen werd door welvarende kooplieden, geleerden, schrijvers en schilders, weer nieuw leven in blazen. ‘Een huisjas is ook hartstikke duurzaam en van deze tijd’ aldus Hannie ‘de kachel kan zo een paar graden lager, dat bespaart energie zonder dat je kou hoeft te leiden’.
Meer over haar werk is te vinden op haar eigen website: www.huisjas.nl
En op Facebook: facebook.com/JUUL-BadjassenKimonos