TX PROJECTS – TEXTIELE KUNST

4 + 5 SEP | 11 u tot 17 u

JANINE FRANSSEN – NOËLLE VAN DER HAGEN
MARTINE LEMMENS – MIRJAM VAN DER LINDEN
ASTRID OOSTERHUIS – WIEA VAN DER ZWAN

Om kunst van textiel te zien moet u in het weekend van 4 en 5 september in Het Weefhuis zijn. Kunstenaarscollectief, TX Projects, bestaande uit zes textielkunstenaars exposeert dan met werken, allemaal gebaseerd op textiel.

Janine Franssen, Noëlle van der Hagen, Martine Lemmens, Mirjam van der Linden, Astrid Oosterhuis en Wiea van der Zwan gebruiken allemaal textiel als basismateriaal. Hun werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stijlen, materialen en technieken. Denk hierbij aan vilt, organza, eco-print, mixed media, borduren en lichtsculpturen.

TX Projects heeft zelf onderstaand youtubefilmpje gemaakt; het geeft een goede indruk van het werk dat te zien zal zijn. ▼ Onder het filmpje gaat de tekst nog door met wat meer over het werk van elke kunstenaar.

Bij Janine Franssen staat borduren centraal. Zowel met de machine – met verschillende technieken – als gewoon met de hand. Daarbij maakt ze in veel van haar werk ook gebruik van verf.

Met organza als basismateriaal wil Noëlle van der Hagen vormgeven aan haar thema ‘verwondering’. Zij maakt lichtobjecten en kleurrijke, transparante kunst.

Martine Lemmens werkt omwille van de mogelijkheid tot meer gelaagdheid vaak met vilt. Haar werken zijn zowel ruimtelijk als in het platte vlak en de textuur speelt in al haar werken een belangrijke rol.

Met als doel elkaar uitdagen en verder ontwikkelen,
zijn ze als collectief verder gegaan.

Bij het vervaardigen van haar art-quilts zet Mirjam van der Linden verschillende technieken in. Zo maakt ze gebruik van het zelf verven van stoffen en batik, portrait-art en thread-art (draad-schilderen) en eco-printen. Haar werken kunnen zowel figuratief als abstract zijn.

De werken van Astrid Oosterhuis worden voornamelijk gemaakt van vilt, het materiaal van haar voorkeur. Ze voegt daar nog andere materialen aan toe, zoals vezels, hout, kraaltjes, borduurwerk en geweven stoffen. Haar werk oogt vaak organisch en dat hangt samen met haar fascinatie voor groei, ontwikkeling en verval.

Wiea van der Zwan werkt voornamelijk met katoenen stoffen en combineert die met synthetische materialen, zoals chiffon, tule, voile en organza. Als het onderwerp erom vraagt, gebruikt zij ook materiaal uit de natuur. Zij werkt in het platte vlak, maar ook ruimtelijk, en ze kiest vaak onderwerpen uit de geologie of de architectuur.

In 2019 rondden alle zes hun Master Textile Art af. Met als doel elkaar uitdagen en verder ontwikkelen, zijn ze als collectief verder gegaan. Zij geven elkaar opdrachten om een kunstwerk te maken met specifieke kenmerken en bespreken elkaars werk.


Aanmelden voor de NIEUWSBRIEF.
Het Weefhuis op FACEBOOK.

Wij hanteren een aantal corona-huisregels. We vragen alle bezoekers deze in acht te nemen.
Klik hier voor de pagina op onze site met de corona-huisregels.

Scroll naar boven