TRACKING THE MOVEMENT OF NATURE

10 en 11 juli |13 u tot 17 u

SCHILDERIJEN VAN ESTHER HANS

De expositie Tracking the Movement of Nature vertegenwoordigt het meest recente project van Esther Hans. Esther Hans, een veelzijdig kunstenaar, werkt graag projectmatig aan verschillende thema’s tegelijkertijd. Afgestudeerd aan de Rietveldacademie, legt zij zich nu toe op schilderen, tekenen en schrijven.

Haar laatste thema, Tracking the Movement of Nature (Het volgen van de beweging van de natuur) kreeg een impuls toen zij in 2019 de Hortus Botanicus in Amsterdam bezocht. Het doel was een studie te maken van palmbomen maar meteen was zij geraakt door de enorme rijkdom aan planten en bomen, lianen, takken, bladeren, wortels, alles door elkaar, als in een echte jungle.

de enorme rijkdom aan planten en bomen, lianen, takken, bladeren, wortels, alles door elkaar…

Esther zegt: “Het overkomt me wel vaker tijdens een wandeling dat juist de ogenschijnlijke chaotische bewegingen van wuivende takken met bladeren, met struiken er voor, de donkerte er tussen, oplichtende diverse structuren door elkaar, toch een rustgevend effect hebben. Dat je na zo’n wandeling weer uitgerust en met een leeg hoofd, of een andere mindset, naar huis gaat. Ik besloot dat op het doek te onderzoeken.”

Zij ontdekte dat haar stijl van schilderen, met snelle onrustige kwaststreken, goed paste bij het thema natuur. Er ontstonden steeds grotere bewegingen en steeds grotere doeken. Het was voor Esther compleet nieuw om de wilde structuren van de planten in de Hortus Botanicus, voor en door elkaar weer te geven. “Erg leuk om te doen,” concludeert zij.

haar snelle onrustige kwaststreken passen goed bij het thema natuur…

Met name het ritme van de planten probeerde ze te pakken, neer te zetten, niet waarheidsgetrouw, maar zoals je ook kijkt terwijl je wandelt door een bos of door de duinen – je ogen gaan overal naar toe.

Op een gegeven moment kon zij niet meer ‘normaal’ door een straat lopen zonder overal die grillige natuur te zien. Zo zijn er ook schilderijen ontstaan over de bomen en struiken in haar straat, in de stad, en planten in haar woonkamer. En er ontstonden ook kleinere werken, ingezoomd op de structuren en bewegingen van kleinere planten, en schilderijen geïnspireerd op planten uit de Hortus in Leiden.

“Ik heb inmiddels een aantal schilderijen in mijn woonkamer hangen, en ervaar dat als rustgevend. Ik ben benieuwd hoe het publiek de bewegingen van de natuur op doek ervaart.”

Naast tekenen en schilderen houdt Eshter zich ook bezig met schrijven. In 2016 kwam haar Graphic novel ‘The Unfortunate Love Life of Charlene Williams’ uit. Haar serie ‘The Black of my mother’ – een serie houtskool tekeningen waarin de kunstenares haar verstoorde relatie met haar schizofrene moeder onderzoekt – werd aangekocht door het Museum van de Geest in Haarlem. Momenteel werkt zij aan een novelle.

Meer over de kunstenaar is te lezen op www.estherhans.com.


Aanmelden voor de NIEUWSBRIEF.

Het Weefhuis op FACEBOOK.


Huisregels in coronatijd.

Wij hanteren een aantal corona-huisregels. We vragen alle bezoekers deze in acht te nemen.
Klik hier voor de pagina op onze site met de corona-huisregels.

Scroll naar boven