OF JE HET ZIET…

za 25 augustus van 12 tot 18 u
zo 26 augustus van 12 tot 17 u

EEN GEZAMENLIJKE EXPOSITIE VAN VROUWEN IN DE KUNSTEN
ELLEN VAN BEURDEN, ANNEKE BALVERT EN KLARA STAALS

Zij hebben een gemeenschappelijke fascinatie voor natuur en mens. Vanuit beelden in hun omgeving laten zij, ieder met eigen materiaal, hun beelden ontstaan door ermee te spelen en te experimenteren.

Anneke Balvert begon 20 jaar geleden haar passie voor fotografie te combineren met schilderen. Gefascineerd door verhulde uitdrukking, verborgen schatten, en schijnbare tegenstellingen begon een ontwikkeling die via collages uiteindelijk weer terug ging naar de fotografie. Sinds enkele jaren werkt zij met haar Iphone, waarmee ze met verschillende opnames een eigen vervreemd beeld creëert. Haar liefde voor bomen en bos worden vervlochten met een portret, zodat een sfeer ontstaat die het mysterie van ons mens zijn in zich draagt. Kleur is in de loop der tijd geblust, zwart, donker en soberheid raakt en intrigeert haar. Ook in het werken met modellen is de ‘inner mind’, de verstilling en de schoonheid daarvan zichtbaar.

Anneke won in 2016 de eerste prijs op de fotoacademie in Amsterdam (Iphonographie) en werd in 2017 genomineerd met haar Fe-Male-project, een intieme samenwerking met Sam, waarover zij ook een boek heeft gemaakt. Ze heeft geëxposeerd op kunstbeurzen en galeries in binnen en buitenland.

Anneke: “Ik verduister en maak, wat ik wil zien door de lagen heen, weer zichtbaar. Maskers om te ontmaskeren, lagen om te verstillen in de hoop dat zo met anderen te delen. Zo maak ik, uiteindelijk, mezelf zichtbaar. Als je het wilt zien.” www.annekebalvert.com.

Ellen van Beurden: “Al van jongs af aan ben ik graag bezig met mijn handen. Daarom was de keuze om na mijn middelbare school naar de Academie in Tilburg te gaan een vanzelfsprekende stap. Deze opleiding heb ik afgerond in Amsterdam met specialisatie keramiek en boetseren. Daarna heb ik mij als keramiste verder ontwikkeld aan het Keramisch Werkcentrum te Heusden. Naast het werken in mijn eigen atelier ben ik lange tijd verbonden geweest als docent Keramiek aan de Werkschuit, nu MK24.

De beelden die in deze expositie te zien zijn, zijn van hout en klei. De afgebroken, soms halfvergane stukken hout vormen mijn uitgangspunt. Het hout, zoals ik het in het bos zie, roept een wereld op, die ik zichtbaar maak door toevoeging van de klei. Met mijn beeldentaal breng ik de kracht en kwetsbaarheid van de mens tot uitdrukking. Mijn beelden worden bewerkt met gekleurde kleislib (engobes)  en oxides.”  www.ellenvanbeurden.com.

Klara Staals heeft na een carrière als zangeres en stemkunstenaar een nieuwe passie gevonden in de beeldende kunst. Aangeraakt door de schoonheid van kleur en vorm in mens en natuur schept zij al schilderend nieuwe beelden. Haar werk toont grote tegenstellingen in licht en donker, vorm en kleur waardoor al dan niet abstracte sfeerbeelden ontstaan. Het zijn droombeelden die uitnodigen om naar binnen te gaan. Haar portretten zijn een treffende gelijkenis met de geportretteerde, en worden sfeervol weergegeven om de persoon volledig tot zijn recht te laten komen.

Klara: “Het ontroert me kleuren te zien, te voelen, en te mengen op het palet. Om nieuwe beelden te kunnen scheppen ga ik steeds een avontuur in met wat ik zie en wat ik voel. Zo komen er verborgen verhalen aan het licht en ontstaat een nieuwe werkelijkheid.” www.klarastaals.nl.

Scroll naar boven