LOOK CLOSER

MAART | 19 + 20 | 13 – 17 u

Fotografie | MARGRETH HOEK | ERIC VALENT | BERT STROOTMAN

MARGRETH HOEK

– ONDERHUIDS –

Verwarring, dreiging, kwetsbaarheid en geborgenheid schemeren door in de schoonheid van bloemen.

Als conceptueel fotograaf maakt Margreth Hoek gevoelsbeelden. Haar fotografie is geworteld in een verlangen naar geborgenheid, schoonheid en verbinding. Met kleuren, textuur, lichtval en het spel met scherpte-diepte nodigen haar foto’s uit om naderbij te komen.

Margreth maakte drie series. In de serie ‘Onderhuids’ schemeren kwetsbaarheid en geborgenheid door in de schoonheid van bloemen. Zij nodigt de kijker uit te zoeken en voelen wat er onderhuids speelt.

De installatie ‘Liefdevolle Verwarring’ toont, een zoektocht naar helderheid in een wereld van verwarring, onzekerheid en dreiging. In helderheid ontstaat liefdevolle verbondenheid met een groter geheel.

Een bloem die uitrust op een andere bloem. Blaadjes die elkaar strelen of geborgenheid bieden. Voor de derde serie ‘Verwelken in nabijheid’ fotografeerde Margreth, winter 2021 in haar huiskamer, nabijheid in verwelkende boeketten. Nabijheid die werd gemist in een door lockdown verwelkend leven.

ERIC VALENT

– METAMORFOSE –

Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.

Een opmerkelijk element in het oeuvre van Eric Valent is dat hij al zijn werk fotografeert met een analoge camera.

Op eenzame plekken in een verstedelijkte omgeving, onthult hij elementen die voor anderen verborgen blijven. Lijnen, structuren, vormen en lichtval spelen de hoofdrol. Hij gaat op zoek naar een compositie waarbij er een harmonische relatie ontstaat tussen de elementen en het geheel. Zijn beelden zijn veelal abstract en stralen rust uit. Tegelijkertijd wekken zij de nieuwsgierigheid en tonen een andere blik op de werkelijkheid.

Ook Valent rangschikt zijn fotografische werk in series. In de serie Metamorfose ondergaan bouwwerken een transformatie onder invloed van lichtinval en invalshoek. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.

Het verval van verlaten gebouwen en constructies inspireerde tot de serie ‘Melancholie’. Een derde serie, getiteld ‘Imaginair’ bestaat uit collages. Valent creëert een niet-bestaande wereld door het samenvoegen van onderdelen van zijn foto’s. Elke collage is een unieke werk.

BERT STROOTMAN

– VORMEN –

beelden die eerder het gevoel raken dan de werkelijkheid willen weergeven …

De fotografie van Bert Strootman roept een dromerige wereld op – beelden die eerder het gevoel raken dan de werkelijkheid willen weergeven. De nadruk ligt op de vormen die hij waarneemt. Soms half opgeloste vormen en dan weer goed herkenbare objecten die om hun esthetische waarde vastgelegd zijn.

Scroll naar boven