GROEN (GREEN – GRUN – NOGSAEG – VERT)

do 20 juni t/m zo 23 juni / 12 tot 18 u
EXPOSITIE MET INTERNATIONAAL KARAKTER

De expositie GROEN (GREEN / GRUN / NOGSAEG / VERT) is een tentoonstelling van drie veelzijdige kunstenaressen met internationale reputatie. Mieke Vasse, Christiane Spätt en Mee-Young Arkim, drie vrouwen die wonen en werken in vijf verschillende landen, kennen elkaar door hun werk als kunstenaars.

Sinds hun kennismaking werken zij regelmatig samen zoals bij de tentoonstelling Cloître des Billettes in Parijs (2016) en het WUK in Wenen(2017). Deze expositie bestaat uit zeer uiteenlopend werk – foto’s, tekeningen, installaties, een video en textiel. U bent van harte welkom.

De expositie Groen is een tentoonstelling die een vervolg krijgt. Zij begint in Zaandijk waar de Nederlandse geschiedenis voor het oprapen ligt. Waar vind je huizen die groener zijn dan groen, en waar ook de gezelligheid inmiddels geen grenzen meer kent?

Daarom is er op zaterdag 22 juni een kleine High-Tea om de verbintenis tussen de kunsten en de Hollandse gezelligheid met elkaar te vieren.

AANVULLENDE INFORMATIE

Mieke Vasse legt met haar textiele installaties verbanden. Zij ziet overeenkomsten tussen de prachtige klassieke tuin van het Weefhuis en de tuinen van het paleis van Versailles, maar ook met de nieuwe stadsmoestuinen die momenteel overal in steden ontstaan. Dit zie je terug in haar installatie Le Potage du Roi (de soep van de koning). Andere werken betreffen bijvoorbeeld de schone en vuile kragen van Rembrandt en zijn vrienden. Heeft het ook een politieke lading?

De soft sculptures dwarrelen over de vloer.

In het theehuis is de installatie Biscuit te zien. De soft sculptures dwarrelen over de vloer. De oude klok tikt en de zoetigheid verpakt in verassend papier brengt je naar vroegere tijden toen er meer tijd voor elkaar was. Een spannend werk wat een relatie legt met de Verkade-geschiedenis, haar eigen jeugd en tegelijkertijd de oude functie van het theehuis.

Mee-Young Arkim kent Mieke van de Parijse kunstenaarsassociatie Le Genie de la Bastille. Mee-Young woont en werkt in Singapore en Seoul en exposeerde in diverse landen, waaronder Indonesië, Zuid-Korea en Frankrijk. Haar werk bestaat uit tekeningen en installaties die veelal te maken hebben met de natuur.

De kleuren raken als het ware
de natuur heel voorzichtig aan
om haar zodoende niet te verstoren.

Haar hier getoonde werk is organisch en kwetsbaar in hun groei of juist haar vergankelijkheid. Het lijnenspel is fragiel, haar kleuren zacht. De kleuren raken als het ware de natuur heel voorzichtig aan om haar zodoende niet te verstoren. Het is alsof de wind de tekeningen zo weer mee kan nemen naar andere oorden.

Christiane Spätt creëert met haar prachtige foto’s een andere werkelijkheid. Ze nemen je mee en ze roepen vragen op. Moeten we zoeken naar een dubbele betekenis? Staat ze met haar lamp in de schaduw of zoekt ze juist het licht? Waarom staat ze daar in de bergen, of ziet ze en hoort ze wat wij niet kunnen zien en horen?

Maar wat is er meer en moet er meer zijn?

Als toeschouwer ruik je de bloemen en zuig je de ijle lucht op. Maar wat is er meer en moet er meer zijn? Is het de plant die ze in al haar pracht wil laten zien of verschuilt ze zich en creëert ze haar eigen wereld waardoor ze de kijker buiten sluit? De foto’s lijken dromen, een vorm van poëzie, en nergens is er dat harde randje van de werkelijkheid.

Maak verbinding met uw vrienden
en deel dit evenement op Facebook.

Enkele relevante websites

Christiane Spätt : www.christianespatt.at

Mee-Young Arkim : www.meeyoungarkim.com

Mieke Vasse : www.miekevasse.nl of www.legeniedelabastille.com/artistes/mieke-vasse/

ACHTERGROND

Mieke Vasse (Parijs /Amsterdam) is van oorsprong Nederlandse, maar woont sinds 2000 in Frankrijk. Sinds zij werkt als beeldend kunstenaar speelt haar leven zich af tussen Amsterdam en Parijs. In Amsterdam heeft ze gewerkt in diverse broedplaatsen, waaronder het Cultuurhuis Diamantslijperij in de oude Asscherfabrieken, opgericht door Stichting Amsterdam Foto, en de Bijlmerbajes (Broedplaats Lola Lik in samenwerking met het AZC).

Mieke Vasse werkt met sociaal maatschappelijke thema’s. Met kunst kun je mensen zonder woorden raken, vragen stellen en in beweging brengen. Ze wil graag een bijdrage leveren aan een mooiere en betere wereld waarin mensen meer begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Het is “geven en nemen”!

In Parijs heeft ze de Oostenrijkse kunstenares Christiane Spätt ontmoet en haar uitgenodigd voor de tentoonstelling “Feel it, Fill it” in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, samen met negen andere internationale kunstenaars. Uit deze samenwerking is een nieuwe groep kunstenaars ontstaan in Wenen (Künstlerkollektiv Öl) waarop deze groep kunstenaars Mieke uitnodigde te participeren in de tentoonstelling Open Cave – een fototentoonstelling in de Universiteit van Wenen.

Scroll naar boven