EXPOSITIE BUDINSKYFONDS – MYRA EMMEN RIEDEL EN WILLEM VAN DER WEIDE

15 en 16 september van 12 tot 17 u
Opening vrijdag 14 september om 19:30 u door Jan Duijvis.

Het Budinskyfonds organiseert jaarlijks een expositie voor jonge kunstenaars. Dit jaar valt de eer te beurt aan Myra Emmen Riedel en Willem van der Weide. Het werk van Emmen Riedel bestaat voor deze expositie uit illustraties. Daarnaast is er een sculptuur van haar te zien gemaakt van karton. Willem van der Weide kent u misschien van de AVRO-TROS kunstwedstrijd, waar hij tweemaal finalist was. Hij exposeert schilderijen en een installatie.

Myra Emmen Riedel is in 2017 afgestudeerd aan de Breitner Academie in Amsterdam als kunstdocent. Naast lesgeven aan kinderen en volwassenen maakt ze prentenboeken voor kinderen. – “Ik wil de fantasie prikkelen en verhalen naar boven laten borrelen. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Wat zie je? Wat gebeurt er? Maar vooral, wat gebeurt er daarna? Of is er nog van alles aan vooraf gegaan?”

De tentoongestelde werken bestaan uit illustraties in gemixte technieken en materialen, in combinatie met collage. Het sculptuur is gemaakt van karton en past bij de sfeer van de illustraties. Samen vormen ze een geheel dat begon met de kinderlijke gedachte: wat zou er gebeuren als je overal wielen onder zou plaatsen? Je zou dan voorwerpen, die je normaal niet zou kunnen meenemen, makkelijk kunnen verplaatsen met jezelf erbij.

Dit idee breidde zich uit tot de grootste en de onwaarschijnlijkste dingen die op wielen zouden voortbewegen. Wielen kregen ook een andere betekenis. Niet alleen als een grappige, kinderlijke gedachte maar ook als iets serieus. Wielen moeten altijd gewicht dragen. Het vooruit-rijden (-schuiven), het niet onder ogen willen zien of het (wegrijden/het constant verplaatsen) ontvluchten van de werkelijkheid. Deze thema’s zijn verwerkt in de losstaande illustraties over de invloed van de mens op natuur en milieu.


Na een studie aan het conservatorium in Rotterdam heeft de van oorsprong Zaanse ‘zoon van de slager’ Willem van der Weide zich ontwikkeld als beeldend kunstenaar. Van der Weide hanteert een heel eigen methode om zijn doeken tot stand te laten komen.

“Het linnen in mijn schilderijen zie ik als een grote leegte, een universum waarin donkere vlekken rondzweven. Ik bouw deze donkere vlekken op uit meerdere lagen onverdunde olieverf die ik in het doek wrijf; het linnen absorbeert de verf. Met een basisidee over de compositie in mijn hoofd verdeel ik de stippen over het gehele doek. Van dichtbij zijn de kleurverschillen en nuances in vorm goed te zien. Van een afstand interacteren de stippen en lijkt het alsof ze zelfs bewegen.”

De tentoongestelde installatie is gebaseerd op hetzelfde principe als zijn schilderijen. Er hangen drie verschillende lagen transparante organza-stof achter elkaar; dit geeft een moiré-effect. Op iedere laag zijn wazige stippen aangebracht. Als men voor de installatie staat en beweegt, gaan de stippen en de verschillende lagen organza door elkaar heen werken. U wordt uitgenodigd om zelf in het werk te gaan staan en een selfie te maken!

Het werk van Van der Weide was al te zien toen hij tot tweemaal toe de finale haalde van de AVRO-TROS kunstwedstrijd in het VondelCS* te Amsterdam en Museum De Fundatie in Zwolle. Verder heeft hij geëxposeerd in Museum Waterland te Purmerend, galerie ZaansGroen in Zaandam, galerie Bart Invites en Arti et Amicitiae in Amsterdam.

* VondelCS – Vondel Cum Suis (Vondel en de zijnen), cultureel centrum in het voormalige filmmuseum in het Vondelpark in Amsterdam.


Extra informatie over Het Budinskyfonds

Zdenek Zolenek Budinsky was van oorsprong een Tsjechische kunstenaar. Om zijn collectie te beheren is een fonds opgericht dat tevens ten doel heeft om jonge veelbelovende kunstenaars te ondersteunen. Zo wordt er jaarlijks een expositie georganiseerd in Het Weefhuis in Zaandijk. Om deze ondersteuning te krijgen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het moet om 2D- of 3D-werk gaan; de kunstenaar moet jonger zijn dan 35 jaar; de kunstenaar moet een binding hebben met de Zaanstreek. En daarnaast moet de kunstenaar professioneel met de kunst bezig zijn. Opleiding aan een hogeschool voor de kunsten is een pre naar niet noodzakelijk.

Het Budinskyfonds wordt beheerd door Jan Duijvis, Riet Deerenberg, Joanne Zegers en Nicole van der Heijden. Voor aanmelden kijk op Instagrampagina.

Zdenek Budinsky (1921 in Praag – 1968) was een bekende in de Zaanstreek; hij heeft hier jaren gewoond en gewerkt. Na een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Praag, zijn geboortestad, studeerde Budinsky in de periode 1946/1947 aan de Académie des Beaux-Arts in Parijs onder Jean Souverbie. Zijn werken bevinden zich in vele Europese landen en de Verenigde Staten en was te zien op de grote Weefhuis-jubileumtentoonstelling in de jaren 70.

Scroll naar boven