Watletje – Nicolette de Nijs

Watletje - Nicolette de Nijs

Wanneer

14 mei 2022 - 15 mei 2022
13:00 - 17:00 uur

Activiteit

Expositie

Achter ‘Watletje’ gaat de Utrechtse kunstenares Nicolette de Nijs schuil. De expositie in Het Weefhuis is een overzichtstentoonstelling en zal dus meerdere aspecten van haar werk laten zien. Ze maakt gebruik van verschillende technieken zoals, aquarelleren en werken met acrylverf, maar ook in gemengde technieken, waarbij zij fotografie combineert met schilderen.

Recent werkte Nicolette de Nijs aan een serie ‘What’s in their heads’ geïnspireerd door haar poging haar grootouders te doorgronden. Als kind keek zij vaak naar de foto’s van haar oma en opa, die al voor haar eigen geboorte overleden waren. Oma kwam oorspronkelijk uit Wormer en woonde met opa op een boerderij. De Nijs maakte deze serie om de vraag te beantwoorden: Wat waren dat voor mensen? (Een voorbeeld is het schilderij rechts bovenaan dit artikel.)

Tekst gaat door onder de afbeelding.

L/ Lonely – schilderij; M/ werk uit de serie over ’the Eastern State Penitentiary’ – gemengde techniek;
R/ Oude trein – schilderij

De Nijs werkt met werk in thema’s en series. Aan de Vrije Academie De Leeuwenburgh studeerde zij af met ‘De kleur van verval’. De focus ligt dan op de mooie kleuren die ontstaan door erosie en roest zoals patina, het afbladderen van verf en het instorten van gebouwen. Aanvankelijk schilderde zij vooral lege ruimten maar in de loop der tijd werden ook mensen onderdeel van haar werk.

Nicolette maakte foto’s in ‘The Eastern State Penitentiary’ in Philadelphia USA. Door aan deze foto’s tekeningen van een klein meisje toe te voegen ontstond een bijzondere serie, waarin zij het contrast wil benadrukken. Dit contrast komt ook naar voren in de combinatie van geschilderde silhouetten op foto’s, genomen in een oude fabriek in Duitsland.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Gemengde techniek, foto’s uit een oude fabriek met silhouetten.

Over haar werk is meer te lezen en bekijken op instagram.com/wat.let.je.art .

Scroll naar boven