RETROSPECTIEF

RETROSPECTIEF

Wanneer

24 feb 2024 - 25 feb 2024
11:00 - 17:00 uur

Activiteit

Expositie

In het weekend van 24/25 februari vindt er in het Weefhuis te Zaandijk een overzichtsexpositie plaats met werken van Adriaan Bosboom.
Schilderijen en tekeningen van deze 83-jarige kunstenaar zijn al heel lang niet meer te zien geweest!
Een unieke kans om nog eens -of voor het eerst- kennis te maken met zijn werk.
Of om in het bezit te komen van een echte Bosboom.

Adriaan Bosboom (geb. Westzaan in 1940) werd opgeleid aan het Instituut tot Opleiding van Tekenleraren (Rijksnormaalschool) dat later opging in de Gerrit Rietveld Academie. Eind vijftiger, begin zestiger jaren kocht Gemeente Amsterdam al werk van hem aan.
Met een aantal bevriende kunstenaars stond hij aan de wieg van wat nu Het Weefhuis is.
Enige jaren maakte hij gebruik van de Beeldende Kunstenaarsregeling tot hij zijn eigen plan een vorm gaf: een soort kunstuitleen avant la lettre. Dit stelde hem in staat als zelfstandig beeldend kunstenaar het hoofd boven water te houden.

In 1965 schreef hij de monografie “Jaap Kaal, een inleiding tot zijn werk”. Adriaan is een groot bewonderaar van Kaal’s werk en werd zeker ook door hem beïnvloed. Hij vond zijn eigen werk echter nooit goed genoeg en het kunstenaarschap schonk hem steeds minder bevrediging.
Hij ging studeren o.a. aan de Universiteit voor Humanistiek en was vanaf 1975 als humanistisch geestelijk verzorger aan ziekenhuis De Heel, het huidige ZMC, verbonden.

In 1998 kwam een door hem geschreven boek uit met zeilverhalen van een reis naar Griekenland: “Buitengaats en Binnendoor”.

In 2000 ging hij met vervroegd pensioen en vertrok hij met zijn vrouw per zeiljacht naar de Middellandse Zee, met de bedoeling daar te blijven. In datzelfde jaar verscheen een boek met verhalen over zijn vader: “Nathan Nussbaum”. Adriaan schrijft ook al heel lang gedichten.

In 2015 kwam zijn bundel “Proeftuin” uit met een keuze uit zijn poëzie. Ook zag een kleine bundel het licht ter nagedachtenis aan zijn in 2005 gestorven vrouw: “Marretje”.

Naast het zeilen en de poëzie houdt hij zich nog bezig met mondharmonica spelen.

De expositie  wordt geopend  door Ron Sman op zaterdag 24 februari om 14.00 uur en zal worden opgeluisterd met muziek van de befaamde Argentijnse gitarist Hernan Ruiz.

Tip:
Voor meer informatie over Adriaan Bosboom; luister eens naar de podcast met hem
Adriaan Bosboom – Het Atelier Van

Scroll naar boven