De eerste editie van Zaans Celluloid in Het Weefhuis riep veel enthousiasme op. In de goed gevulde zaal kreeg iedereen voor de voorstelling een beker popcorn. Twee gedigitaliseerde films uit het Zaans gemeente archief stonden op de rol. Gemeente archivaris Frans Hoving leidde de films op bekwame wijze in.
Hij begon met de eerste Dam tot Dam race uit 1959. Die race werd georganiseerd om Noord-Holland boven het IJ te ontsluiten. Alleen via de Hempont en de Hembrug kon vanuit de Zaanstreek Amsterdam bereikt worden. De files en de wachttijden voor de pont werden zo lang dat er iets gebeuren moest. Om aandacht voor dit knellende probleem te genereren werd een ludieke actie op touw gezet. Drie dagen lang probeerden de deelnemers de afstand tussen Dam en Dam zo snel mogelijk af te leggen. Met de gekste voertuigen trachtte men zo opvallend mogelijk de afstand af te leggen. Met een helikopter, speedboten, een kameel, een luchtballon, met paard en wagen en zelfs met een schildpad.
De Zaandamse burgemeester Franken liep in een duikerpak, met zuurstofflessen op zijn rug over de bodem van het Noordzeekanaal van de Amsterdamse oever naar de Zaanse. Verslaggever Dick van Rijn zou onder water voor de radio verslag doen van deze tocht. Op de bodem van het kanaal aangekomen bleek het zo donker te zijn dat hij geen hand voor ogen zag. Zijn verslag viel letterlijk in het water.
Veel bekende Nederlanders deden mee aan de wedstrijd, zoals Simon Vinkenoog, tekenaar Opland en zangeres Teddy Scholten, die kort daarvoor het Eurosongfestival had gewonnen met ‘n Beetje verliefd is iedereen, dat weet je.’ De bekende Zaankanter Wout Bruynzeel die met een tijd van 10 minuten en 25 seconden hoge ogen gooide, maakte gebruik van een speedboot. Diverse deelnemers werden gediskwalificeerd voor bekeuringen wegens snelheidsovertredingen. Gek doen in Nederland van de jaren ‘50 was leuk, mits de wet niet werd overtreden.
Uiteindelijk werd de race gewonnen door journalist Kees Buurman die de afstand met een speedboot en een helikopter aflegde in 6 minuten en 31 seconden. De Coentunnel kwam er en tevens het grootste sportevenement van Nederland, de Dam tot Damloop.
De tweede film ging over de aanleg van de Hemspoortunnel in 1975. Interessant om te zien hoe die tunnel tot stand is gekomen. Na afloop werd er lang nagepraat.
Het Weefhuis vertoont de komende tijd meer films in ‘Zaans Celluloid.’ Er liggen honderden films op de planken van het Zaans gemeente archief, die wachten om gezien te worden.