DUBBELMAN EN DE JONG – FOTOGRAFIE

28 en 29 september  / 13 tot 17 u
5 en 6 oktober  / 13 tot 17 u

In Het Weefhuis kunt u de komende weekenden weer genieten van een fotografie-expositie. Twee fotografen, Ge Dubbelman en Wim de Jong presenteren hun foto’s. De een van oer-Hollandse ‘Industriële Landschappen’ – van Geertruidenberg tot Delfzijl. De ander met een serie over Vietnam – van het platteland tot het drukke verkeer in de hoofdstad Ho Chi Minh en Hanoi.

DEEL DIT OP FACEBOOK

Het specialisme van Wim de Jong is straatfotografie. De laatste serie waar hij aan heeft gewerkt werd gemaakt tijdens een reis door Vietnam in het begin van dit jaar. U krijgt een beeld van Vietnam zoals het nu is verrezen uit de donkere periode van de jaren zestig en zeventig; de hectiek van de stad, zoals in Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh City (Saigon). in het zuiden, maar ook de mooie uitgestrekte rijstvelden op het platteland.

Toen Gé Dubbelman in 1995 met zijn gezin naar de Zaanstreek verhuisde kwam hij in aanraking met een voor hem onbekend landschap. Wonen en industrie gemengd in één, wat een ervaring! Vanaf dat moment werd het industriële landschap steeds vaker onderwerp van zijn fotoseries.

Na zijn expositie in 2009 met Wim de Jong is Dubbelman begonnen met het fotograferen van industrielandschappen in Nederland. Hij reisde van Amsterdam-West – met de Hemcentrale en afvalverbranding – naar Tata Steel in Velsen-Noord en van de Amercentrale in Geertruidenberg naar Delfzijl met zijn Eemshavencentrale en windmolenpark. Nu tien jaar later exposeert hij zijn nieuwe serie zwart-witfotografie. Bovendien zijn naast foto’s ook time-lapse-video’s met soundscapes te zien, die hij van enkele locaties heeft gemaakt.

Beide fotografen houden zich al geruime tijd bezig met de fotografie en hebben al meermalen samen geëxposeerd. Wim de Jong begon al in zijn vroege jeugd met fotograferen toen hij een klein Agfa Click-1-toestel kreeg van zijn vader. Naast een hobbyfotograaf was hij in zijn werkzame leven ook fotograaf bij het Gemeentearchief van Zaanstad waar hij de beeldbank mocht voorzien van beelden van onze mooie Zaanstreek.

Gé Dubbelman groeide op aan de rand van de Biesbosch en kwam met zijn gezin in 1995 naar de Zaanstreek. Hoe anders dan het landschap uit zijn jeugd! Zijn interesse voor industriële landschapsfotografie was geboren. Zo maakte hij verschillende series: een serie over het industrieel erfgoed langs rivier de Zaan (1995 – 1996), een serie over het Hembrugterrein in Zaandam (2003 – 2013) en het ‘Noord-Holland anders’-project met Wim de Jong (2007 – 2009). De Jong fotografeerde mensen en Dubbelman richtte zich op het landschap. De expositie vond plaats in Het Weefhuis in 2009.

Andere exposities van Wim de jong waren in 2011 zijn serie over Afrika en in 2013 ‘Zaanstreek in Panorama’

Scroll naar boven