ANDERE WEGEN

20  en 21 oktober van 12 tot 17 u

Het weekend van 20 en 21 oktober exposeren zes kunstvrouwen hun werk. De exposanten, Alma Lanser, Erna Hogeveen, Gerda Mandjes, Hanneke Kuik, Joke Enthoven en Mada Gräfe komen al 35 jaar maandelijks samen om te lezen, discussiëren en te leren. Zij ontdekken de kunstenaar in elkaar.

Elk heeft zijn eigen benadering. Alma Lanser, werkt met acryl en olieverf. Erna Hogeveen, maakt keramische objecten. Gerda Mandjes, verliest zich in fotografie. Hanneke Kuik, vangt emoties in tekeningen en schilderijen. Joke Enthoven, is gespecialiseerd in ikonen. En Mada Gräfe is van alle markten thuis, zij werkt in acryl, aquarel en gemengde technieken.

Extra informatie over de exposanten

Alma Lanser
Sinds haar pensionering heeft Alma Lanser het schilderen weer opgepakt. In de jaren zeventig en tachtig maakte zij deel uit van de Schager Kunstkring en volgde zij vele groepslessen bij verschillende kunstenaars in Noord-Holland. In haar werk aan de universiteit kon zij haar creativiteit kwijt in het geven van colleges en het schrijven van artikelen. Nu is het opnieuw tijd voor de verbeelding in kleuren en vormen.

Zij houdt van het werken met olieverf en acryl, vooral vanwege de mogelijkheden in kleur. De experimenten met stijlen en onderwerpen zijn op de expositie te zien. Dat experiment is nog lang niet ten einde en daarmee is er ook ruimte voor een voortgaande ontwikkeling.

Erna Hogeveen
Haar liefde voor klei begon al vroeg. Het kleihok in de kleuterschool is een gekoesterde herinnering. Naast haar werk als documentalist volgde zij cursussen keramiek en papier bij het creativiteitscentrum Fluxus. Er volgden werkweken in Waverveen, Veghel en Turkije om de techniek rakustoken onder de knie te krijgen.

Na een stille periode wat keramiek betreft, heeft ze na haar pensioen weer de tijd gekregen om haar liefde voor keramiek en architectuur te verbinden. Haar ogen zijn gericht op de wereld om daar architectuur op te snuiven. Gebouwen uit vele windstreken laten zich vertalen naar haar keramische objecten. Men kan Griekse en Turkse invloeden zien maar ook China is te herkennen. Recent werk is gebaseerd op de Amsterdamse school. Details uit de gebouwen zijn omgezet in nieuwe gebouwen.

Joke van Enthoven
Joke legt zich, naast ander schildertechnieken, ook toe op het ikoon-schildervak en om dat vak onder de knie te krijgen heeft ze veel lessen gevolgd en ook geëxperimenteerd. En doet dit nog steeds. De laatste tijd schildert ze samen met kleine groepjes en het is altijd wonderlijk hoezeer een gelijke start uiteindelijk leidt tot allemaal verschillende afbeeldingen. Ieder heeft zijn of haar ‘hand’ in het werken. Gewoon uniek zoals elke mens dat is.

Wat Joke erg boeit zijn de betekenislagen en verhalen die je kunt ontdekken op de vele ikoon-afbeeldingen. Bij onderzoek zie je dat in andere tijden en culturen soortgelijke afbeeldingen zijn gemaakt. Afbeeldingen waarmee mensen iets over hun levensbeschouwing van dat moment uiten. Kortom een boeiend vak.

Op de tentoonstelling wil Joke de bezoekers daarvan ook graag wat laten zien en ervaren. Je kunt de ikonen bezichtigen die in clusters van 6 categorieën zijn opgehangen. Ook zal Joke in het Weefhuis op beide dagen aanwezig zijn en kun je bijvoorbeeld meemaken hoe bladgoud wordt opgebracht en hoe wordt gewerkt met de zogenaamde  ei-tempera-methode van schilderen. Op de poster zie je haar meest recent geschilderde ikoon met de titel Cecilia.

Mada Gräfe
Schilderen doet Mada al een aantal jaren en heeft les gehad van verschillende docenten. Zij schildert tijdens vakanties in het buitenland en Nederland. Mada werkt veel met aquarel, vooral zomers buiten, maar ook met acryl, diverse technieken en collages. Met kwast of paletmes, soms geabstraheerd of abstract. Haar inspiratiebronnen zijn de natuur, muziek en poëzie.

Hanneke Kuik
De weg is er niet. De weg wordt al gaande gemaakt. De weg leert je de beste manier om er te komen en verrijkt ons terwijl we hem bewandelen (naar Paolo Coelho) De mens is in zijn leven altijd op weg. Soms verloopt je pad naar wens. Het kan ook gebeuren dat je via een omweg je uiteindelijke reisdoel bereikt.

Hanneke Kuik is ca 20 jaar geleden begonnen met tekenen en schilderen en het helpt haar te ontdekken wie zij is. Hoe gaat zij om met veranderingen? Wat zijn haar kwaliteiten? Hoe laat zij zichzelf zien? Voor haar zijn dit essentiële vragen die zij laat terugkomen in haar werk. Met dilemma’s, belemmeringen en ontdekkingen.

Zij is afgestudeerd als holistisch tekentaaldocent aan “De Kolam”, tekenschool voor Kunst & Communicatie in Zutphen. Zij werkt met verschillende technieken en materialen, zoals kleurpotlood, krijt, verf, ecoline, collages, mono-print met eigen kenmerken en uitwerkingen. Voor Hanneke Kuik is het een uitdaging om op zoek te blijven naar nieuwe technieken, ideeën en buiten de lijnen te treden.

Gerda Mandjes
Sinds Gerda Mandjes begin jaren 90 haar eerste fotocursus (met een geleend fototoestel) bij Fotogram in Amsterdam volgde, was zij verkocht. Zij was vooral verrast wat je met een zoomlens kunt doen. De laatste jaren volgde zij nog een aantal cursussen bij Fluxus. Naast de natuur fotografeert zij het liefst mensen dicht op de huid. De kleinkinderen blijven natuurlijk geliefde modellen, maar ook mensen uit andere werelddelen zoals Azië en Midden-Amerika zijn een bron van inspiratie. Zo dicht bij de ander mogen zijn, is heel bijzonder.

Scroll naar boven