Zaanse Schilderskring – kerstexpositie

Zaanse Schilderskring - kerstexpositie

DEC | 24+25+26 | 11 – 17 u

Voor de jaarlijkse expositie maakten de schilders werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. De stijl varieert van abstract tot realistisch en van kleurrijk tot ingetogen kleurgebruik. Voor deze tentoonstelling zijn zoals gewoonlijk een groot aantal sterk van elkaar verschillende schilderijen ingeleverd. Van traditioneel tot modern. Het schilderij ‘Jungblut’ (op het affiche) behoort tot de moderne kunst. Het is één van de werken die worden geëxposeerd. Het heeft alles te maken met de actualiteit. Daar wil de Zaanse Schilderskring in bijzonder aandacht aan besteden.

Het Stinkdier

Eén van de schilderijen op de tentoonstelling is gemaakt door Gerard Tates en heeft als titel: Het Stinkdier. Het is een bijzonder, politiek schilderij. Politiek, omdat het een weergave is van de toestand, waarin Nederland zich bevindt medio 2022. Een wegkijkende minister-president met in zijn rug een 12-tal gigantische crises. Van Loppersum tot toeslagen tot voedselbanken. Bijzonder, omdat de uitgebeelde onderwerpen voorzien zijn van prijskaartjes, die in het linnen zijn geschoten, zoals dat ook gebeurt in kledingwinkels. De kaartjes zijn aan beide kanten voorzien van geschreven tekst en/of cijfers. Deze kaartjes kunnen net als in een winkel omgekeerd worden om de achterkant te lezen. Ook bijzonder: de kijker mag aan het schilderij komen om het om te draaien. Doel: discussies op gang brengen.

Voorbeelden:

Kant 1: “Geen actieve herinnering”;
Kant 2: “De Markt regelt het wel “.

of:

Kant 1: “171 voedselbanken, 163.000 gebruikers (Arnhem 163.000 inwoners);
Kant 2: 13.000 vrijwilligers,38.000 pakketten per week, € 74 miljoen aan voedsel.

Een andere titel van het schilderij zou kunnen zijn: “De Grote Zachte Heelmeester en zijn stinkende wonden”. Het schilderij was gereed op 10 juni 2022, nog voor de boerenacties, de inflatie en de verhoging van de energieprijzen.

Informatie over de Zaanse Schilderskring

De Zaanse Schilderskring heeft haar eigen atelier met daglichtlampen. Op verschillende dagdelen in de week wordt geschilderd. Iedereen, van ervaren tot beginnend schilder, van jong tot oud kan bij ons terecht. de schilders stimuleren elkaar in een open, gezellige en leerzame sfeer.

Kom gerust eens kijken in ons atelier. het adres is De Groene Bark 183, Vlielandstraat 2, 1508 ZK Zaandam.
www.zaanseschilderskring.nl
info[at]zaanseschilderskring.nl

Er wordt geschilderd op:
Maandagmiddag 13:30-16:00 uur
Dinsdagmiddag 13:30-16:00 uur
Dinsdagavond 19:00-22:00 uur
Woensdagochtend 9:15-12:00 uur
Woensdagmiddag 13:30-16:00 uur
Vrijdagochtend 9:15-12:00 uur

Scroll naar boven