RUUD SPELDENBRINK – SCHILDERIJEN EN HOUTSNIJWERK

MEI | 7 + 8 | 13 – 17 u

Al van jongs af aan heeft Rudolf Speldenbrink (1938) zich kunstvaardig ontwikkeld op het gebied van schilderen, tekenen en houtsnijwerk. Daarbij leerde hij veel van zijn ouders en andere beeldend kunstenaars. Tot zijn voorbeelden behoren Schelfhout, Gauguin en Monet en de bekende Balinesische schilders Le Mayeur, Hofker en Bonet.

Ruud Speldenbrink is een nauwgezet waarnemer. Hij zegt hierover: “Kijken is een van de grondbeginselen van het schilderen. Een diepgaande observatie van het landschap dat ik wil vastleggen, is voor mij een eerste vereiste.”

Onder de foto meer tekst en beeld ▼

Ook het uitproberen van verschillende technieken heeft bijgedragen aan zijn stijl. Ruud Speldenbrink is iemand die ‘altijd’ bezig is met kunst. Voor hem zijn kwaliteit, perfectionisme en eersteklas materialen de kern van de zaak. Zijn werk is te omschrijven als realistisch, klassiek, impressionistisch en soms surrealistisch. Uit de schilderijen spreekt liefde, soms nostalgie of een hang naar het exotische en het mystieke.

‘Kijken is een van de grondbeginselen van het schilderen.’

Onder de foto meer tekst en beeld ▼

De geëxposeerde stenen en houten beelden zijn in Art Deco- of Art Nouveau-stijl. We zien bijvoorbeeld verstrengelde figuren of gedetailleerde houtreliëfs met dierfiguren; alles gestileerd en verfijnd in exotische houtsoorten.

Veel van zijn werken maken deel uit van particuliere collecties in binnen- en buitenland.


Scroll naar boven