QUATRE MAINS

14 en 15 augustus | 11 u tot 17 u

SCHATTEN VAN DE AARDE
Vera Schoone, Anneke Mulder,
Emmy Buys en Ashti Schuit

Grafiek, assemblages, keramiek, beeldhouwwerk en schilderijen.

Deze vier kunstenaars hebben zich voor de expositie Quatre Mains laten inspireren door deze schatten van de aarde. De bodem waarop wij leven, werken en wonen, bevat een schat aan materialen. Stenen, fossielen, klei en pigment – ze liggen soms al eeuwen in de aarde verborgen. Als ze door mensenhanden worden ontdekt kunnen ze hergebruikt worden, een nieuwe vorm krijgen. Voorwerpen die ooit door mensenhanden zijn gemaakt, vinden een nieuwe toepassing bijvoorbeeld in assemblages of keramiek…

Vera Schoone
‘Structuren, ouderdom, verval, gebroken: het zijn een aantal woorden die aangeven wat mij inspireert’ zegt Vera Schoone. In haar werk spelen ook kunst uit de prehistorie, Afrikaanse kunst, fossielen, tekens en symbolen een belangrijke rol. Vooral de verborgen herinnering die oude voorwerpen voor haar hebben is essentieel. Inspiratie en ideeën zijn in een continue wisselwerking met elkaar. Het is een zoektocht, het een volgt het ander op. Maar uiteindelijk heeft alles met elkaar te maken.

structuren, ouderdom, verval, gebroken

Anneke Mulder
Anneke Mulder begon haar werk als keramist in Suriname, bij de kunstenaar Soeki Irodikromo, bij wie zij lessen volgde. Zij leerde onder meer haar eigen klei prepareren uit grond afkomstig uit de bauxietmijn. ‘Terug in Nederland begon ik te experimenteren met klei uit mijn eigen omgeving. De werken die ik exposeer zijn gemaakt van klei die ik uit de bodem van de Beemster en Katwoude schep.

… gemaakt van klei die ik uit de bodem van de Beemster en Katwoude schep…

Behalve klei gebruik ik nog veel meer bodemschatten voor mijn werk, waaronder eeuwenoude scherven en pijpenkoppen uit mijn moestuin,’ zegt Anneke. Dit resulteerde in de serie ‘Scherven Geluk’. Daarnaast exposeert zij met de serie ‘Puur’, potten gemaakt van zwartbakkende klei bewerkt met engobes. Het zijn twee series die wat sfeer betreft goed bij elkaar passen.

Emmy Buys
De lijfspreuk ‘Kom uit je hoofd en kruip in je handen’ is voor Emmy Buys haar leidraad en geeft haar telkens weer nieuwe inspiratie. Haar schilderijen worden vaak door lijnen, kleur en vrouwenfiguren bepaald. De kleuren worden gevangen in lijnen.

In elke steen zit een beeld verborgen en elke keer opnieuw ben ik nieuwsgierig wat er in te ontdekken valt.

Zij zegt: ‘In elke steen zit een beeld verborgen en elke keer opnieuw ben ik nieuwsgierig wat er in te ontdekken valt. Door steeds goed te kijken, stukjes weg te hakken, te schuren en te polijsten ontstaat het beeld langzaam onder mijn handen.’ Het hele creatieproces geeft haar telkens telkens weer zoveel voldoening, dat ze na afronding snel weer begin met een nieuwe steen.

De onverstoorbaarheid van de bomen die daar maar altijd staan te staan, onaangedaan…

Ashti Schuit
Windstil, en stil wandelend in dageraad of schemering krijgt de omgeving soms een mysterieuze sfeer. ‘Afgelopen winter verwonderde ik me over de schoonheid van een bos zonder opsmuk. Nu al het loof van struiken en bomen naar de aarde was gedwarreld waren het vooral de stammen en takken die met hun kleuren en vormen mijn aandacht trokken’ De onverstoorbaarheid van de bomen die daar maar altijd staan te staan, onaangedaan – dat raakt me, zegt Ashti Schuit. Met haar bomenschilderijen probeert zij iets van haar verwondering weer te geven.


Scroll naar boven