Proefloop voor de stadswandeling

Vrijdag 3 maart (2023) organiseerde Het Weefhuis een proefloop voor de stadswandeling die tijdens de jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ zal plaatsvinden. De expositie richt zich op de beleving van de zintuigen, zoals tast, smaak, geur, zicht en gehoor. Speciaal voor mensen met auditieve of visuele beperking wordt een wandeling in Oud Zaandijk en de Domineestuin georganiseerd.

Stichting Oren en Ogen Tekort, was met een getrainde gids voor mensen met een auditieve beperking en een doventolk gekomen. Kunstenaar Anja Kaaijk met haar geleidehond en het organiserend committee van Het Weefhuis liepen mee. Gids Jan Duijvis, die de wandeling heeft samengesteld, nam het gezelschap mee en voorzag hen van interessante informatie over het Honig Breethuis, het voormalige gemeentehuis van Zaandijk, de koopmanshuizen en de voormalige fabriekspanden. Hij wees bij de Zaandijkersluis op het prachtige uitzicht over de Zaan met de molens aan de Zaanse Schans. In de buurt van het sluisje liet hij het oudste houten huis van Zaandijk, uit 1626 zien.

De Lagedijk was vroeger verdeeld, zo vertelde hij. De Zaankant was de Hoedenkant, de andere kant van de dijk de Pettenkant. Dat gaf het standsverschil weer. Vervolgens werd de Domineestuin bezocht, met in de jaren 1970-80 herbouwde of gerestaureerde arbeiderswoningen. Terug bij Het Weefhuis luidde de conclusie dat het een prachtige wandeling wordt.

Informatie over deze wandeling volgt op de website. Hou daarvoor www.hetweefhuis.nl in de gaten.

Scroll naar boven