LEZING SLUIJTERS EN DE MODERNEN

JUNI | 8
aanvang 20:00 u | inloop 19:30 u | entree € 10,-

DOOR JAN RUDOLPH de LORM

Jan Rudolph de Lorm is de museumdirecteur van Museum Singer Laren en hij komt uitleg geven over de lopende tentoonstelling aldaar. De titel naar de gelijknamige tentoonstelling, die nog t/m 28 augustus in het museum te zien is, is gebaseerd op de indrukwekkende privéverzameling Collectie Nardinc, die Els Blokker-Verwer schonk aan Museum Singer Laren.

Op 10 april 2018 prijkt groot op de voorpagina van NRC Handelsblad het nieuws dat Els Blokker-Verwer de privécollectie, die zij samen met haar man Jaap Blokker bijeen heeft gebracht, schenkt aan Singer Laren. Hun indrukwekkende kunstverzameling, de Collectie Nardinc, beslaat veertig kunstwerken van Jan Sluijters, waaronder topstukken als Portret van Greet van Cooten en Café de Nuit, en meer dan zeventig werken van moderne tijdgenoten.

Het vernieuwde en uitgebreide Museum Singer Laren viert deze bijzondere schenking met de tentoonstelling ‘Sluijters en de Modernen. Collectie Nardinc’. Daarmee zal deze collectie voor het eerst te zien zijn voor het publiek – met werk van Jan Sluijters, Jan Toorop, Leo Gestel, Piet van der Hem, Kees Maks, Kees van Dongen, Charley Toorop, Else Berg, Jo Koster, Charlotte van Pallandt, Dick Ket, Carel Willink en vele anderen.

(Onder de afbeelding gaat de tekst nog verder.)

links: Kees Maks
Rechts: Leo Gestel

Het werk van Sluijters loopt als een rode draad door de tentoonstelling en schittert in de vijf thematische zalen tussen dat van andere Nederlandse modernisten. Er is een verscheidenheid aan uitbundige voorstellingen te zien, die zijn geschilderd vanuit het gevoel, met felle kleuren en losse penseeltoetsen, waar het schilderplezier van de doeken afspat. Je kunt daar genieten van de stralende luministische landschappen, fleurige bloemenpracht, swingende danseressen en krachtige portretten in de nieuwe Nardinczalen die voor het eerst hun deuren openen.

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: “De schenking van deze omvangrijke collectie en de uitbreiding van ons museumgebouw met zes nieuwe Nardinczalen is een droom die uitkomt. Hiermee kunnen we vanaf nu het ontstaan en de bloei van het impressionisme en modernisme in Nederland permanent laten zien. Op de bakermat waar veel van de kunstenaars woonden en werkten: de ‘heilige’ grond in Laren.”

(Onder de afbeelding gaat de tekst nog verder.)

Jan Sluiters

Jan Rudolph de Lorm: “Door het samenvoegen van de Singer collectie van Nederlands impressionisme en de Collectie Nardinc met werk van de (ultra)modernisten kunnen we vanaf nu het Nederlands modernisme in samenhang en op het hoogste niveau tonen. Singer Laren is daarvoor bij uitstek de meest geschikte locatie, omdat veel van de kunstenaars die in de collecties vertegenwoordigd zijn, woonden en werkten in kunstenaarskolonie Laren. Dit is kortom de bakermat van het Nederlands modernisme.”

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.singerlaren.nl/sluijtersendemodernen

Scroll naar boven