Het Weefhuis is omstreeks 1650 gebouwd, heeft de eerste twee eeuwen van zijn bestaan de functie gehad als papierpakhuis. Over de oorsprong van de naam Het Weefhuis moeten wij gissen. Waarschijnlijk komt de naam van de papiervormen makerij. Hier werden schepvormen op een soort weefgetouw gemaakt.
In 1872 werd het pand verbouwd als woonhuis door een verdieping erop te plaatsen.
De beelden in de tuin, die de namen: Moren, Middag, Avond, Nacht en Bacchus dragen stonden er sedert 1804. In 1904 kocht Jan Honig Czn het huis en de tuin. Net op tijd naar het schijnt, want de tuin dreigde voor de Zaanstreek verloren te gaan. Ook heeft hij de tuin opnieuw ingericht. Hij liet in 1905 een kralenbed aanleggen.
In 1960 werd de bewoning beëindigd en werd de gemeente Zaandijk de eigenaar.
De gemeente verhuurde het Weefhuis aan het Cultureel Centrum. De drijvende kracht was Wim Krijt, fotograaf.
In de periode van 1960 tot 1974 werden er tentoonstellingen georganiseerd, vaak met werk van bekende Zaanse kunstenaars als: A. Bosboom, J, Woudt, G. Woudt, L. Poelmeijer, J Stellaart, P. Teeling, Th.v.d. Akker en P.H. Zijl.
In 1974 verhuisde het Cultureel Centrum naar de Zienagoog in Zaandam en werd het Weefhuis verhuurd aan de vereniging de Zaansche Molen. In 2002 verliet de Zaansche Molen het Weefhuis. In dezelfde tijd waren de onderhandelingen voor een Cultureel Centrum in de Zaandijker kerk op niets uitgelopen. In overleg met de gemeente Zaanstad mocht stichting Het Weefhuis in oprichting het gebouw gebruiken en is in 2003 begonnen met het organiseren van exposities. In 2006/2007 is het gebouw volledig gerestaureerd.