HET BUDINSKYFONDS PRESENTEERT

Decoratieve afbeelding

SEPT | 17 + 18 | 13-17 u
RUBY-JANE FU – GEMENGDE TECHNIEKEN
MERETTE UITERWAAL – FOTOGRAFIE EN AUDIOWERK

Het Budinskyfonds organiseert jaarlijks een expositie voor jonge kunstenaars. Dit jaar valt de eer te beurt aan Ruby-Jane Fu met gemengde technieken en Merette Uiterwaal met fotografie en audiowerk. De expositie vindt plaats in Het Weefhuis, Lagedijk 39, op 17 en 18 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Ruby-Jane Fu: “Kunst nodigt uit om na te denken en biedt ruimte aan eigen invulling van betekenis. Zij stelt vragen en er zijn meerdere antwoorden. Na een periode van abstract werk heb ik er recent voor gekozen de focus meer op het menselijk lichaam te leggen. Dit moet een tweede onderwerp belichten, dat helaas nog steeds aan de orde van de dag is binnen onze maatschappij: gender-ongelijkheid”.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

In ander abstracter werk laat Ruby-Jane enkel het materiaal spreken, refereren. Een ander bijgevoegd werk snijdt de Nipple-free discussie weer aan. Een tepel open en bloot geschilderd wekt iets anders op dan wanneer je deze uitbeeldt als bedekt met stof. Waarom?
En wat maakt het verschil tussen een vrouwentepel en een mannentepel? Een tepel heeft qua vorm ook overeenkomsten met de bovenkant van een paddenstoel. En zo komen we terug bij een eindeloze bron van inspiratie; de Natuur. Haar patronen zijn organisch en abstract tegelijk. zij zoekt de grens tussen deze twee op. Er zijn veel overeenkomende patronen, tussen natuur en mens.

Wanneer is iets hetgeen het is, wanneer wordt het iets anders?

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

Merette Uiterwaal is een kleurenblinde kunstenaar die werk maakt over het (niet) zien van kleuren. Door haar kleurenblindheid ziet zij de wereld op een ongebruikelijke manier vergeleken met de meeste mensen. Nadat zij een kleurencorrectiebril kreeg, veranderde dit haar kijk op de wereld en het werk dat ze maakt. Door haar kleurenblindheid ontstaat er altijd een verschil tussen hoe de kunstenaar het finale werk aanschouwt en wat de niet-kleurenblinde aanschouwer ziet. In haar minimalistische en abstracte stijl werkt zij voornamelijk met fotografie waarbij ze flirt met andere mediums zoals audio en keramiek.

‘Wat zie je wel?’, is ongeveer de meest gestelde vraag aan de kunstenaar. In een poging de aanschouwer te laten begrijpen hoe de kunstenaar kleuren ziet, heeft zij een serie abstracte kleuren werken gemaakt waarbij aan elk werk een legenda is gekoppeld. De aanschouwer zal snel merken dat niet alle kleuren ‘kloppen’ en kan bij zichzelf nagaan of hen de kleuren hetzelfde ziet of dat hier een verschil tussen zit. “Door het gebruik van een legenda kun je bijv. een landkaart beter begrijpen en zo is dit voor mij de perfecte manier om inzichtelijk te maken welke kleuren ik op welke manier zie”.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

Omgekeerd is de meest gestelde vraag van de kunstenaar zelf: ‘Welke kleur is dit?’. Voor het eerst zal ze tijdens de expositie het antwoord op deze vraag geven in twee audiowerken.

Daarnaast laat de serie ‘Dit is thuis’ een aantal grootformaat werken van geabstraheerde minimalistische witte objecten zien. In een poging om werk te maken waarbij de kunstenaar en de aanschouwer het werk als hetzelfde ervaren, zijn deze kleurloze witte objecten op een zwarte ondergrond tot stand gekomen. Deze alledaagse objecten zijn bij bijna iedereen thuis te vinden en daagt de aanschouwer uit om met een nieuwe blik naar thuis te kijken.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.


HET BUDINSKYFONDS

Zdenek Budinsky is van oorsprong een Tsjechische kunstenaar. In zijn naam is een fonds opgericht om veelbelovende kunstenaars te ondersteunen en om zijn collectie te beheren.

Eens per jaar wordt voor jonge kunstenaars (tot 35 jaar) een expositie georganiseerd in Het Weefhuis in Zaandijk. Het gaat om 2D en of 3D werk. De kunstenaar moet een binding hebben met de Zaanstreek en professioneel bezig zijn. Opleiding aan een hogeschool voor de kunsten is een pre maar niet noodzakelijk. Zie ook https://www.instagram.com/budinskyfonds.

De leden van het bestuur van het Budinskyfonds zijn Jan Duijvis, Joanne Zegers en Nicole van der Heijden.

BIOGRAFIE ZDENEK BUDINSKY

Zdenek Zolenek Budinski werd in 1921 geboren in Praag. Hij volgde in die stad zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten. In de periode 1946/1947 studeerde hij aan de Académie des Beaux Arts in Parijs onder emeritus-professor Jean Souverbie. Na het mislukken van de Praagse Lente kwam Budinsky met zijn vrouw Dimitrova in 1968 naar Nederland en vestigde zich in Zaandijk, waar hij in 1993 overleed.

Budinsky maakte veel werk in het kader van de BKR. Olieverfschilderijen in warme kleuren; stillevens en magische voorstellingen. Zijn werken bevinden zich in vele Europese landen en de Verenigde Staten. In de jaren 70 was nog werk van zijn hand te zien, samen met werk van andere Zaanse kunstenaars, tijdens een jubileumtentoonstelling in Het Weefhuis.

Scroll naar boven