GESPUIS IN HET WEEFHUIS

2 en 3 juni van 12 tot 17 uur
Tevens demonstratie glaskralen maken.

Klik voor afbeeldingen bij deze expositie ▲

Onder de titel ‘Gespuis in het Weefhuis” laten vier kunstvrienden tijdens deze expositie hun werk zien. Het initiatief ontstond afgelopen winter bij een goed glas en een haardvuur. Amanda Spoel (glassieraden) en Marc Schrikkema (natuurlampen) fantaseren over hoe leuk het zou zijn samen te exposeren, op een sfeervolle locatie en in een ongedwongen sfeer. Bij deze twee voegen zich nog twee kunstenaressen, Martine de Ruiter (kunstschilder) en Nadjezjda van Ittersum (keramische tsarina’s). De plannen zijn gesmeed en nu is het dan zover.

Nadjezjda van Ittersum is een veelzijdig kunstenares, die zich bij verschillende disciplines thuis voelt. Van chamotteklei creëert ze haar pronte Tsarina’s, een ode aan haar aristocratische Russische voorouders. Ze dragen wulpse zomerjurken met rijglijfjes en frivole schouderbanden en kijken de bezoeker uitdagend aan van onder hun ludieke hoofdtooien. De geglazuurde beelden hebben een ‘finishing touch’ van goud en zilver luster.

Voor Nadjezjda van Ittersum zijn humor, flexibiliteit en mystiek de basis van haar werk. Zij zat op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Nadjezjda heeft veel geëxposeerd in binnen- en buitenland, waaronder in het Singer Museum in Laren en in het Rusky Levsha Museum en Anna Achmatova Museum, beide in St. Petersburg in Rusland. Voor meer over haar werk kijk op http://www.nadjezjda.nl/.

Martine de Ruiter is kunstschilder en grafisch vormgever. In haar schilderkunst maakt ze gebruik van een zelfontwikkelde techniek met ‘paletstukken’. De techniek is ontstaan doordat ze de prachtige, uniek samengestelde kleurencombinaties die ontstonden op haar palet, wilde bewaren. Verwerkt in de kleurrijke schilderijen zorgen deze paletstukken voor een scherp contrast, reliëf en een unieke stijl. In haar geabstraheerde, expressionistische werk streeft Martine naar de suggestie van groei en beweging. Ze exposeert continu, o.a. bij De Hofgalerie in Den Haag. Kijk voor haar werk op https://www.ietsfraais.nl/.

Marc Schrikkema is verslaggever bij het actualiteitenprogramma Eenvandaag. En niet alleen achter ieder mens, maar ook achter iedere boom en tak zit een verhaal. Zo bedacht hij het concept ‘Light bij Nature’. Van oude, robuuste takken maakt hij natuurlampen. Deze karakteristieke lampen zijn een aanwinst voor elk interieur. Maar wat de lampen extra bijzonder maakt is dat aan elke natuurlamp een eigen verhaal is verbonden. Want elke tak komt uit een gebied met zijn eigen bijzondere geschiedenis. Dat verhaal maakt dat je op een andere manier naar de lamp gaat kijken.

Amanda Spoel werkt – na een carrière in de journalistiek – inmiddels 14 jaar met glas. Ze smelt kleurige staven glas in een vlam en maakt er vervolgens kralen van die ze op een bijzondere manier decoreert. Haar creatieve ambitie is om kralen en sieraden te maken die steeds opnieuw blijven verrassen: door hun intense kleurcombinaties en door het spel tussen licht en glas waardoor de aanblik telkens wisselt en door de verschillende technieken die ze gebruikt. Haar werk is abstract, maar ook figuratief: met haarfijne draden die ze uit een glasstaaf trekt tekent ze als het ware schilderijtjes in glas. Het meest geniet ze als ze haar passie aan anderen kan overbrengen. http://www.amandaspoel.nl/. Tijdens de expositie zal zij demonstreren hoe glaskralen worden gemaakt.

En dat geldt voor alle vier kunstvrienden. Ze hopen dan ook veel bezoekers te ontvangen die willen delen in hun enthousiasme en passie. Iedereen is beide dagen van harte welkom.

Scroll naar boven