Zaans Grijs – Verkoopexpositie

Zaans Grijs - verkoopexpositie in Het Weefhuis, Zaandijk
Zaans Grijs - Verkoopexpositie

Wanneer

10 dec 2022 - 11 dec 2022 (1e weekend)
11:00 - 17:00 uur

Activiteit

Expositie

Gerrit Jan de Geus (1908 – 1975) en andere Zaanse kunstenaars exposeren 2 weekenden.

Stichting  Duif en Gerrit Jan de Geus

Gerrit Jan de Geus exposeerde al in de zestiger en zeventiger jaren in het Weefhuis. We vinden het bijzonder dat wij nu, na ook een tentoonstelling in 2009, zijn werk weer in Het Weefhuis kunnen laten zien en verkopen. 

Binnen de groep Zaanse schilders van zijn tijd viel Gerrit Jan de Geus op door zijn liefde voor portretten en zijn sterke kleurgebruik, dat soms aan schilders als Jawlensky of Van Dongen doet denken. Hij was een gedreven kunstenaar, steeds op zoek naar andere technieken en uitdrukkingsvormen, die zich het meest verwant voelde met expressionistische en fauvistische stromingen.

Het atelier van De Geus in Krommeniedijk, aan de Crommenije, waar hij met zijn vrouw Duif de Geus-Aafjes woonde, werd een belangrijke ontmoetingsplek voor Zaanse kunstenaars en andere geestverwanten.

De belangrijkste werken van De Geus zijn geschonken aan het Zaans Museum en zullen daar hopelijk weer eens worden getoond. Wij laten u zowel schilderijen, aquarellen als tekeningen zien, grotendeels werk dat wij in depot hebben, en hopen dat een deel daarvan niet terug hoeft naar dat depot.

www.gerritjandegeuskunstschilder.nl

Uit de verzameling van Willem den Hartigh 

Door mijn lange verblijf in de Zaanstreek heb ik destijds veel werk van Zaanse kunstenaars gekocht. Daarbij ontmoette ik ook vaak de kunstenaars. Zo kwam ik in het atelier van Gerrit Jan de Geus waar zijn vrouw Duif na de dood van Gerrit Jan was blijven wonen.

Ik ben naar Brabant vertrokken en breidde mijn collectie daar uit. De collectie is nu zo omvangrijk, dat ik ruimte wil maken. Vandaar dat ik wil verkopen: een schilderij, tekening of ets zoekt een nieuwe plek.

Buiten het werk van Gerrit Jan de Geus  vindt u werken van andere Zaanse kunstenaars zoals Adriaan Bosboom, Peter Teeling, Wim Koster, Guido Goedheer, Gerrit de Jong, Willem Jansen, Koen Wijngaard, Peter Langenberg, Frenk van Heeswijk, Bea van Huijstee, Vera Jongejans, Enric Adserà Riba. 

Veel kijkplezier, Willem den Hartigh

Scroll naar boven