Romantiek in de moderne kunst

Lezing Joanne Zegers
Romantiek in de moderne kunst

Wanneer

9 mrt 2022
20:00 - 21:00 uur

Activiteit

Lezing

Joanne Zegers, kunstenaar en kunstdocent, geeft een lezing over hoe de invloed van de Romantiek nog steeds terug te vinden is in de moderne kunst.

Joanne Zegers heeft al veel lezingen over verschillende onderwerpen en perioden in de kunstgeschiedenis in Het Weefhuis gegeven. Zij licht haar betoog toe met veel afbeeldingen en laat de toehoorder mee-filosoferen over oorzaken en invloeden in de kunstgeschiedenis.

Deze lezing gaat over de Romantiek, een kunststroming die plaatsvond van ca. 1790 tot 1850. Maar beperkt dit gedachtegoed zich tot deze periode of heeft het nog zijn weerslag in het heden?

(Onder de afbeelding gaat de tekst nog verder.)

links: Caspar David Friedrich – Eik in de sneeuw, 1826-27
Rechts: Een werk van Mark Rothko

In de 18e eeuw ontstond een manier van denken over kunst, die geheel nieuw was. Maar ook nu nog baseren wij onbewust onze ideeën over kunst op die denkwijze. Ik wil in deze lezing laten zien dat het de weg baande voor abstracte kunst en voor een totaal andere kunstwereld.

Joanne Zegers

Kunstwerken uit de Romantiek, met haar eigen stijlkenmerken en uitingen, zullen de revue passeren. En Zegers wil laten zien dat veel stijlkenmerken van die schilderijen ook nu nog steeds figureren in de kunst.

Joanne voegt daaraan toe: “Een idee van drie eeuwen geleden; kan dat zoveel invloed hebben? Dat gaan we onderzoeken.”

Scroll naar boven