Het levenswerk van Paul Nieuwendijk

Het levenswerk van Paul Nieuwendijk

Wanneer

9 jul 2022 - 10 jul 2022 (1e weekend)
13:00 - 17:00 uur

Activiteit

Expositie

De expositie van Paul Nieuwendijk is twee weekenden te zien: 9, 10, 16 én 17 juli, Een overzicht van zijn werk door de jaren heen. Nieuwendijk is nu 80 jaar – een mooi moment om bij stil te staan.

Ondanks zijn tachtig jaar is hij nog niet uitgeschilderd. Een gevleugelde uitspraak van hem is: “Er zijn nog zoveel schilderijen die nog niet geschilderd zijn.” En zoals hij zelf zegt, moet hij zijn volmaakte schilderij nog maken.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Hij neemt zich de woorden van Monet in gedachten, die bij zijn laatste schilderij zou hebben gezegd: ”Ik geloof dat ik het nu een beetje begin te begrijpen.” En dit sentiment herkent Nieuwendijk zich: de onzekerheid, de ‘plankenkoorts’, het volmaakt witte doek. Beginnen is moeilijk maar op tijd stoppen ook.

Deze geboren en getogen Amsterdammer, opgegroeid in de Indische Buurt, werd nogal stereotiep door zijn ouders aangeraden ‘een vak te leren’ en geld te verdienen. Hij zocht werk waar hij zijn creativiteit in kwijt kon, als etaleur bij Albert Heijn en op de reclameafdeling van de Amstelbrouwerij. Maar na een aantal jaar werd hij via een omweg langs de Pedagogische Academie en via de Breitner Academie toch aangenomen op de Rietveld Academie.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

Als afgestudeerd kunstenaar schildert Nieuwendijk vooral op gevoel. De inspiratie voor een werk kan uit de wereld om hem heen komen maar toch keert hij voor het schilderen terug naar zijn hart. Zo voelt hij zich verwant aan het impressionisme, maar ook aan het expressionisme.

“Ik wil iets maken dat nog niet bestaat, maar toch zo harmonisch overkomt dat het lijkt of het zo moet zijn.” Vooral wil hij dat zijn werk een positieve energie uitstraalt.

De laatste jaren richt hij zich helemaal op het creativiteitsproces, bij het schilderen en grafiek maken, maar ook door middel van digitale kunstvormen.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen.

Het werk van Paul Nieuwendijk is te vinden in veel kunstuitlenen en hij heeft veel geëxposeerd. Met plezier doet hij regelmatig mee met de Tour of Art, de grootste kunstmanifestatie van Flevoland.

Scroll naar boven