Erepenning voor Jan Duijvis

Dinsdagmorgen 4 juli stond Jan Duijvis nog soep te maken in de Kalverpolder. Daarna werd hij per tuktuk onder valse voorwendsels naar het Weefhuis in Zaandijk gelokt waar hij van locoburgemeester Harrie van der Laan de erepenning van Zaanstad kreeg.

Duijvis voelde zich een beetje ongemakkelijk: “Ik ben hier niet van. Meestal organiseer ik dit zelf voor anderen’. Van der Laan maakte snel een eind aan die onzekerheid: “jij bent de ongekroonde burgemeester van Zaandijk.” De gemeentelijke erepenning wordt “toegekend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente” aldus Zaanstad, en de 79-jarige Duijvis voldoet daar volledig aan.

Uit de lofrede aan Duijvis die door Zaanstad werd verspreid wordt Duijvis de officieuze burgemeester van Zaandijk genoemd. Hij houdt de buurt draaiende; hij is de olie voor de motor Zaandijk. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het gebied ‘Achter de kerk’ in Oud Zaandijk. Daar ontstond het plan voor de Domineestuin. Stichting Domineestuin is in 1979 opgericht.

Jan was voorzitter van de stichting vanaf 24 augustus 1982 tot medio 2005. Mede dankzij zijn inzet is het plan Domineestuin zo succesvol geweest. Er woont nu nog steeds een groep diverse bewoners die sociaal net iets meer betrokken met elkaar zijn dan in een ‘normale’ buurt. Zij hebben ook allemaal op hun eigen manier een hart voor de Zaanse houtbouw. En natuurlijk draagt Jan, als oud begeleider en uitvoerder van de BKR regeling, de kunst een groot warm hart toe. Tot op de dag van vandaag geeft hij jonge startende kunstenaars een podium naar een succesvolle carrière, door middel van het door hem opgericht Budinsky fonds.

Jan was in het verleden voorzitter van het bestuur van de Stichting Zaandijk 500, secretaris van het bestuur van de Stichting Honig-Laanfonds, medeoprichter/bestuurslid van de Stichting Raadhuis Zaandijk en (vice)voorzitter van het Wijkoverleg Oud-Zaandijk. Hij ontving daar in 2005 al een Koninklijke onderscheiding voor. Daarnaast is hij sinds jaar en dag bestuurslid van Stichting het Weefhuis. Het Weefhuis is een cultureel centrum, maar met name bekend op de vele exposities die er jaarlijks worden gehouden.

De Stichting Kalverpolder en de Historische Vereniging Koog Zaandijk zijn twee organisaties die ‘recentelijk’ aan het cv van Jan Duijvis zijn toegevoegd. Ook bij deze twee organisaties zijn ze zeer gelukkig met de enthousiaste inbreng die hij tot op heden toont.

Binnenkort gaat Jan op voor zijn diploma Stadsgids van Zaandijk, een initiatief dat is ontstaan tijdens de Jubileumtentoonstelling Zinnenprikkelend. Deze stadswandelingen over de Lagedijk en later ook de Domineestuin zijn geschreven door Jan zelf. Bijzonder hieraan is dat dit zintuigelijke stadswandelingen zijn die worden opgenomen in de landelijke stichting Ogen en Oren tekort. Zij gaan deze wandelingen ook organiseren.

Luisteren: Erepenning Voor Zaandijks Ongekroonde Burgemeester Jan Duijvis

Door Piet Bakker en Merel Kan.
Bron: De Orkaan.

Scroll naar boven