
In de serie ‘Hommages’ brengt Het Weefhuis een ode aan schilder-tekenaar Freek (Frederik) Engel (1872-1958)
In Hommages tracht Stichting Het Weefhuis bijna vergeten kunstenaars, door middel van exposities, opnieuw onder de aandacht te brengen.
Freek Engel, geboren in Koog aan de Zaan, vestigde zich na zijn opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid als fotograaf, maar legde zich daarna toe op tekenen en schilderen. Hij heeft decennia lang het Zaanse landschap liefdevol vastgelegd. Het typisch Hollandse landschap met koeien, waarvan hij er talloze maakte, sprak een breed en groot publiek aan. Engel was een romanticus met een impressionistisch palet. Zijn schilderijen en tekeningen waren gebaseerd op gedegen vakkennis en doorwrochte studie. Engel wist dat hij goed was in zijn vak, dat werd ook door de grote Willem Maris onderkend. Bovendien wist hij zijn vakkennis op heldere en overtuigende wijze over te brengen op jonge beginnende kunstenaars. Hij was een gestage werker, die de drassige Zaanse polders kleurrijk en sfeervol wist te vangen, waarin hij de koe op een voetstuk plaatste. Men zou Freek Engel de stamvader van de moderne Zaanse beeldende kunst kunnen noemen.
Engel exposeerde in San Francisco in 1915, in Parijs 1932, in Berlijn 1936. Hij ontving Koninklijke subsidie 1908-1910, onderwerp: Landschap met Vee. Hij was lid van ‘Arti et Amicitiae’.
Informatie uit: ‘Freek Engel, Een wereld van weiden en water’, van Henk Heijnen.
Het Weefhuis, laat in samenwerking met Kunstgalerie Staphorsius te Westzaan, een breed scala van Engels werk zien.