Opening Zinnenprikkelend (lezing)

Opening Zinnenprikkelend (lezing)

Wanneer

1 apr 2023
15:00 uur

Activiteit

Zinnenprikkelend

Door Hannes Wallrafen

Reis door mijn verleden en heden

In 2004 werd internationaal befaamd fotograaf Hannes Wallrafen op 52 jarige leeftijd blind. Een nachtmerrie voor ieder mens, maar zeker voor een fotograaf. De wereld werd een visuele herinnering. Wat gebeurt er met iemand die zijn belangrijkste zintuig moet missen? In zijn lezing vertelt Wallrafen over die ervaring en over zijn leven. Na een periode van grote wanhoop, herneemt hij zich en gaat zich verdiepen in de wereld van de zintuigen: kun je zien met je oren? Kun je zien met je handen? Hij ontdekt de mogelijkheid beelden via geluid uit te drukken. Zijn nieuwsgierigheid, zijn kunstenaarschap en zijn volslagen gebrek aan zelfmedelijden blijken zijn redding. Hij doet verslag van een moeizame aanpassing en vertelt over de alledaagse ongemakken van de blinde. Het is tevens een zoektocht naar de inspiratie van een kunstenaar.

Naast zijn lezing exposeert hij: ‘IJ-oever verbinding’, een vierpotig tafeltje met audio-software en aangesloten koptelefoon.

Een audio-reis vertrekt s’avonds vanaf de pont, aan de Centraal Stations zijde met de oversteek over het IJ. De reis eindigt in de ochtend in Amsterdam-Noord. Op het tafelblad kijkt de bezoeker naar een nautische kaart van de IJ-oever. En op de koptelefoon luistert men naar een audio-reis van IJ-oever verbinding. LED-lampjes geven de ziende luisteraar aan waar hij zich bevindt.

Scroll naar boven