Olfactorisch wandtapijt

Touch of nature
Olfactorisch wandtapijt

Wanneer

31 mrt 2023 - 10 apr 2023
13:00 - 17:00 uur Let op de verschillende openingstijden!

Activiteit

Zinnenprikkelend

Geurambassadeur Claudia de Vos exposeert bij Zinnenprikkelend: Touch of nature, 3 (2022)

Let op: de expositie heeft verschillende openingstijden!

Getuft wandtapijt in zuiver scheerwol, waarvan deel geverfd met planten, geurcompositie met vers gras, geïntegreerd geursysteem. Als kind staan we heel dicht bij de natuur. We zijn nieuwsgierig en willen alles ontdekken: we vinden niets vies of raar. We spelen in een oneindig gevoel van vertrouwen. De natuur van het kind verandert pas zodra we door onze omgeving worden geconditioneerd met een “Pas op: dat is vies of fout.” . Zo kan het gebeuren dat we stap voor stap steeds verder van onze speelsheid en ontdekkingskracht af komen te staan.

Olfactorisch wandtapijt

Het tapijt geurt naar vers gemaaid gras, dat is een van de hoogst gewaardeerde geuren, het associeert met buiten spelen en vrijheid. Het is vrijwel alleen in natuurlijke staat -buiten- te ruiken of als synthetisch nagemaakt product. De geur van gras die je in deze compositie ruikt, is echter afkomstig van een plantaardige bron: Mentha arvensis, uit de familie van de (peper)munt. Door destillatie (fractioneel distilleren) is een deel van de geur geïsoleerd als CIS-3-hexanol dat de geur van vers gemaaid gras heeft. Verder ruiken we een kruidige noot; de geur van hooi uit Oostenrijkse Alpen. Dit is het gedroogde gras na een lange, zinderende zomer. Met in de compositie als topnoot bergamot dat een positieve werking op het gemoed heeft. Doordat er bij het ruiken van deze geur neurotransmitters in de hersenen aangemaakt worden, voelen we ons blijer.

Het wandtapijt is gemaakt van 100 % wol, geverfd met hibiscusbloemen uit eigen tuin. Het heeft verschillende voel-structuren: geluste en opengesneden polen, van zeer zacht (alpaca) tot ruig (schaap). Er is niveau verschil in het tapijt waardoor ook lijnen goed te voelen zijn. Het is onweerstaanbaar om, zeker nu je neus na het ruiken er al zo dicht op zit, het tapijt aan te willen te raken.

Touch of nature

‘Touch of nature’ heeft drie expressies doordat het is uitgevoerd in drie verschillende materialen en met kleine geurverschillen.

Scroll naar boven